09 januari, 2008

Nätverk: Köra Cisco IOS på dator

Dynamips - Programvara för Cisco IOS i datorn
Idag tänker jag nämna att det finns en gratis programvara som används för att köra operativsystemet IOS, som Cisco routrar och switchar använder, på sin egna dator i hemmet. Med hjälp av detta behöver man inte köpa dyr eller begangad utrustning för egna laborationer utanför studierna eller arbetet.

Programmet heter Dynamips och låter dig ladda in binärfilerna för IOS av många olika router typer. Bland andra c2600, c7200, c3600 och många fler. Det är helt otroligt att man har lyckats simulera det på datorn så Packet Tracer (<= v4.1) och alla andra simulatorer kan ju ta och slänga sig i väggen. Det bästa av allt är att det är gratis och fungerar både för Linux och Windows. Men det tar inte slut här... man kan även simulera routrarna över det egna riktiga fysiska nätverket. Allt som behövs är två datorer och Dynamips installerat och konfigurerar på båda för att få det att fungera. Men en sak man måste tänka på är att de virtuella routrarna inte alls är lika snabba som de riktiga så man kan inte direkt använda dem för allt för tunga arbetsuppgifter. Ett bra användningsområde är väl om man vill felsöka i riktig miljö eller om man vill försöka hacka sitt egna nätverk i utbildningssysfte för att förbättra säkerheten. Ni bestämmer själva. * Har inte testat konfigurera en switch ännu med Dynamips så om ni vet om det går får ni gärna lämna en kommentar om det. Då menar jag naturligtvis en konfiguration med hjälp av ett switch IOS som binärfil.

Dynamips är textbaserat men det finns en grafisk nätverksdesignprogramvara som heter GNS3. Det är fortfarande i beta stadiet men fungerar hyfsat bra.

Här kommer några länkar för att hjälpa er litegrann
http://7200emu.hacki.at
http://www.dynagen.org

Inga kommentarer:

Välkomna till bloggen

Välkomna ska ni vara kära besökare. Jag skriver om IT för att det är kul och för att jag vill dela med mig av information och kunskap. Jag försöker hålla bloggen så kategoriserad som möjligt för att ni enklare ska hitta intressanta länkar och artiklar.