27 januari, 2008

Marknadsföring: Betala per klick

Förord
Visste ni att man kan använda olika tjänster på webben som faktiskt drar in pengar. Det är rena djungeln men det populäraste är "betala per klick" eller "pay per click (PPC)" som det också heter på engelska. Det är till för er som driver egna webbsidor med all möjlig information. Med hjälp av detta systemet kan man driva in lite pengar genom att visa annonser på sina webbsidor med relaterade annonser. Det är helt enkelt annonser som visar information som är relativt till det ni skriver om på webbsidan. Jag ska nu försöka vägleda er till hur man börjar tjäna lite pengar på fritiden.

Introduktion
Fenomenet inom marknadsföring som ger publicister kosing i fickan när man sitter hemma eller på jobbet och designar webbsidor kallas för "Betala per klick". Det finns flera men detta är det allra vanligaste.

Hur det går till (i stora drag)
  1. Ni designar webbsidor och skriver artiklar eller liknande på webben.
  2. Ni gör en anmälan till exempelvis Googles tjänst Adsense.
  3. Skapar en enkel kod som sedan klistras in på er webbsida.
  4. Ni klistrar in koden på webbsidan.
  5. Om man nu surfar till webbsidan ser man efter några minuter en annons med relaterat innehåll.
  6. Om någon klickar på annonsen får ni en liten andel av pengarna som huvudannonsören har valt att betala per klick. Det brukar vara cirka 20-40% av det totala värdet.
  7. Uppdatera webbsidan ofta och logga sedan in på Google Adsense för att skapa en rapport över era inkomster.
  8. Har ni tur så har ni nu tjänat lite (eller mycket) pengar. Det är svårt om man är privatperson men om man är ett företag som accepterar andras annonser på sin egna företagswebbsida så är det nog lite lättare.
  9. Klart!
Men hur går det till egentligen?
Jo, det går till så att Googles "robot" söker igenom er webbsida efter olika nyckelord och ser efter om webbsidan är okej - alltså inte spammad med populära ord och liknande i syfte att tjäna pengar. Rubriker kontrolleras med innehållet på sidan och om roboten hittar någorlunda relaterat material visas en annons från Google på webbsidan.

Annonserna bygger alltså på att webbsidorna är korrekt uppbyggda och dessutom att de uppdateras (helst) dagligen med nya texter och ny information. Det bästa är om man har en webbsida som håller sig till ett specifikt område - exempelvis fiske, medicin, sport, IT med mera. Då är det enklare för roboten att visa relaterat material på webbsidan.

Annonserna bygger mest på nyckelord så det är det man ska rikta in sig på om man är seriös. Om några utvalda nyckelord hittas på er webbsida så är det mycket bra. Då är frågan bara hur mycket huvudannonsören är villig att betala för ett riktigt och godkänt klick på annonsen.

Det finns listor på webben som folk har lagt upp där man kan se vad olika nyckelord är värda per klick. Det högsta priset per klick jag har sett är 50$ och det är cirka 320kr i dagens läge. Men tro inte att man bara kan kopiera och klista in massa sådana nyckelord på webbsidan och tro att man kommer tjäna otroligt mycket. Google är smarta så de har kontroller som kontrollerar om er sida är autentisk/verklig/ospammad samt hur mycket trafik ni får till sidan. Jag tror att man måste ha cirka 1000-5000 sidvisningar per dag om man ska ha chansen att få till det.

Men hur gör jag som inte har en så populär webbsida?
Försök att skapa en seriös webbsida om kanske tre olika ämnen eller relaterade ämnen. Skriv mycket och ofta. Lägg även till webbsidorna till olika sökmotorer på webben för att öka besökarantalet till sidorna. Ta sedan reda på så mycket information ni kan om Adsense och hur allt går till, hur en sida får se ut, vilket innehåll som tillåts med mera. Kolla upp listor på webben över högsta priset för "betala per klick", eller använd program som gör detta automatiskt.

Ett litet hjälpmedel
Jag har (bara) läst om ett program som heter Keyword Elite som används för att analysera annonser, Google AdWords, nyckelord och mycket mer, och sedan skapa avancerade rapporter över ekonomisk information som ni sedan kan använda, på rätt sätt, så att ni kan tjäna mer pengar på era annonser.

Jag använde Googles sökmotor och sökte på följande: intitle:"index of" keyword elite och hittade programmet som en ZIP-fil. Jag använder inte det eftersom jag inte har tid med sådant, så om ni vill testa det är det helt upp till er om ni vill använda det eller inte.

Om programmet fungerar för er får ni gärna höra av er om det för personligen så tror jag inte att det fungerar. För om det skulle göra det skulle väl varenda människa på planeten hålla på med sådant, om de bara har de rätta kunskaperna. Sedan skulle det väl skrivas om det i tidningen eller nåt.

Slutord
Var seriös och studera ämnet "betala per klick" noga innan ni börjar med det. Chanserna ökar betydligt om ni har en webbsida med mycket trafik och om ni samtidigt skriver om något som är hög prioritet för huvudannonsöer. Själv satsar jag inte så mycket på detta men det är kul och se statistiken bland alla företag på webben.

Inga kommentarer:

Välkomna till bloggen

Välkomna ska ni vara kära besökare. Jag skriver om IT för att det är kul och för att jag vill dela med mig av information och kunskap. Jag försöker hålla bloggen så kategoriserad som möjligt för att ni enklare ska hitta intressanta länkar och artiklar.