27 december, 2007

Säkerhet: DRM-skyddade ljudfiler

Introduktion
Vad är DRM?
DRM står för "Digital Rights Management" och är ett sätt för industrin att skydda musik så att man inte kan kopiera musiken till andra enheter för vidare piratkopiering och distribution.

Om ni någonsin har köpt en låt eller skiva från Internet för direkt nerladdning har ni mycket troligt laddat ner DRM-skyddade musikfiler till 95%. Tycker ni det är jobbigt att det inte går att spela låtarna på er MP3? Läs då vidare.

Omvandla DRM-skyddad låt till icke-DRM-skyddad låt
Tricket är mycket enkelt att genomföra och det räcker att ni har en vanlig dator och låten som ni vill ovandla på hårddisken. Om datorn har ett ljudkort kan processen utföras. Det går till så att man spelar upp låten som är skyddad och samtidigt spelar in musiken via ljudkortet till en musikfil som är helt ren från skyddet. Sedan går det att applicera olika omkodare som kodar om formatet från till exempel WAV till MP3 eller liknande.

Vilka program kan användas?
TotalRecorder är ett alternativ jag använder för att spela in musik från gratis radiostationer på Internet. Det kan spela in direkt från ljudkortet och direkt från ett program (Windows Media Player, Winamp, iTunes etc) etc. Sedan finns det ett annat program som har uppmärksammats på några diskussionsforum på Internet. Det programmet heter Tunebite och sägs är effektivt. Själv har jag aldrig testat att ta bort ett DRM-skydd från en låt så jag kan inte garantera att det ska fungera, men principen är funktionell. Och det förstår ju vem som helst att det finns program som spelar in ljud från enskilda program eller ljudkortet i en dator. Logiskt! Om det inte skulle fungera kan man ju alltid klaga och säga att det inte kommer något ljud från högtalarna eller att ljudkortet är trasigt eftersom datorn då inte vet hur den ska spela upp och skicka ljudet till "lyssnaren".

Vad säger lagen?
Rätt och slätt - att det är förbjudet att knäcka eller ta bort skydd från upphovsrättsskyddat material och liknande. Det är alltså upp till er själva att utvärdera huruvida ni vill ta bort skyddet eller inte.

Så här långt...
Denna mycket kortfattade guide lämpar sig alltså för privat bruk och för de som vill lära sig mer om DRM och dess svagheter. Jag kan alltså inte hållas ansvarig om ni följer guiden och om det händer något.

Källor
www.wikipedia.org - Sökning DRM
Remove DRM from WMV - Ta bort skydd från DRM-skyddat material (speciella)

Inga kommentarer:

Välkomna till bloggen

Välkomna ska ni vara kära besökare. Jag skriver om IT för att det är kul och för att jag vill dela med mig av information och kunskap. Jag försöker hålla bloggen så kategoriserad som möjligt för att ni enklare ska hitta intressanta länkar och artiklar.