01 mars, 2008

Säkerhet: Eset NOD32 Antivirus

Jag vill tipsa er om ett jättebra antivirus program som heter Eset NOD32 Antivirus. Det är bra för att jag har inte märkt att datorn har blivit segare - ett symptom som många antivirus program brukar bidra med efter installation - och det stoppar verkligen virus redan innan de laddas ner till systemet. Det går även att konfigurera det mesta och alla inställningar kan skyddas med ett lösenord.

Det var enkelt att installera och det skyddar mot nästan allt som finns redan som en standardinstallation. En extra bra funktion är att det även söker igenom ADS på NTFS formaterade hårddiskar. Detta tar bort många virus som försöker dölja sig. För er som inte vet vad ADS är kan jag tala om att det är en akronym för Alternate Data Streams som används i Windows på NTFS diskar. Där döljs information om vanliga filer som används av systemet. Problemet är att man även kan "gömma" program eller filer i en ADS och utan att det märks. För att läsa mer om ADS kan ni Googla.

Det släpps nya uppdateringar av virusdefinitionerna flera gånger dagligen och allt loggas så att man kan gå tillbaks och se historiken över attacker med mera. En annan positiv egenskap är att det är ett antivirusprogram av två i världen som har fått en utmärkelse för något liknande som Advanced Certificate+ (kommer inte riktigt ihåg vad). Det är i alla fall en bekräftelse på att programmet stödjer alla krav för ett avancerat antivirusprogram som verkligen gör sitt jobb.

Så skippa Norton Antivirus/Security som slukar minne och systemresurser och fixa NOD32. Då kanske man får färre som gnäller över virus i datorn. Det är åtminstone min åsikt.

Företaget Eset som skapat NOD32 Antivirus har även en brandvägg som jag ännu inte har prövat men som låter lovande om man läser några forum och diskussioner inom området. Det finns ett paket som innehåller Antivirus, Brandvägg och Antispam funktioner vid namn Eset Smart Security. Det kostar 540kr per år - 45kr per månad - för en en dator och det tycker jag låter helt okej.

En konkurrent som jag egentligen inte rekommenderar men som kan vara bra för konsumenter som inte kan så mycket och som verkligen vill se hur antivirusskyddet fungerar och vilka inställningar man kan göra borde se lite på Nortons senaste produktuppdatering. Det är Norton 360 sviten som har uppgraderats till version 2.0 och det sägs att den har blivit mer resurssnål än tidigare och att en hel del förbättringar har gjorts med gränssnittet. Priset? 899kr för tre datorer, troligen under ett års period med detta är inte verifierat.

Här får ni några tips om var det finns flest virus
Givetvis finns det inte virus på alla ställen jag nämner här men det är de vanligaste platserna
  • I program som ändrar temat i Windows (freeware/shareware).
  • Fildelningsprogram.
  • Eftertraktade cracks och patchar för spel och program brukar vara virus. Lyssna aldrig på vad de säger i kommentarerna om att det till exempel kommer en varning om en trojan men att varningen är falsk. Alla cracks innehåller inte virus/trojaner men väldigt många.
  • Program som säger säg göra det enklare för folk att tjäna pengar (t.ex. annonsering på webben).
  • På sidor med så kallade Warez.
  • I filmer man laddar ner. Om ni är några av de som laddar ner film och kommer i kontakt med en film som bara visar en text om att den bara kan spelas upp med ett speciellt program så ska ni akta er noga. Programmet ni laddar ner innehåller till 99% en trojan. Fungerar det inte med VLC spelaren så är det troligen fejkat.
  • Porrsidor.
  • I många så kallade Freeware program som är gratis att ladda ner och använda.
Detta är bara några platser där virus och trojaner frodas.

Lycka till med att skapa en säker digital värld som stoppar illasinnade crackers och blackhats. Det kan ni behöva!

Källa:
www.eset.com
Google
och även av egen erfarenhet förstås.

Inga kommentarer:

Välkomna till bloggen

Välkomna ska ni vara kära besökare. Jag skriver om IT för att det är kul och för att jag vill dela med mig av information och kunskap. Jag försöker hålla bloggen så kategoriserad som möjligt för att ni enklare ska hitta intressanta länkar och artiklar.