18 december, 2007

Övrigt: Vad är lägsta-bud auktion för något

Förord
För eventuella oklarheter - platsar denna artikeln på min blogg? Naturligtvis! Det handlar om IT och om hemsidor som driver tjänster via SMS för att tjäna pengar. Det är inte något nytt men det är ett hett ämne bland de som vill tjäna pengar och hos kunderna som använder tjänsterna som antingen vill håva in något dyrt för en billig penning eller hos de som blir lurade. Det jag kommer tala om kallas för lägsta-bud auktioner - ett hett ämne på webben för att nästan få prylar gratis.

Introduktion
Lägsta-bud auktioner har funnits ett bra tag och fungerar helt motsatt jämfört med en riktig auktion där högsta budet tar hem varan. Här är det istället det lägsta men unika budet som tar hem varan. Det fanns i stor utsträckning runt om i landet men några av aktörerna har "flytt" till England istället för att undvika de lotterilagar satta av Lotteriinspektionen här i Sverige. De anser att lägsta-bud auktioner bör klassas som lotteri eftersom det nästan bara är slumpen som avgör vem som vinner budgivningen. Har man då inte tillstånd är det olagligt att driva verksamheten.

Djupdykning (men inte till botten)
Det finns några få aktörer som hävdar att de inte bedriver ett "lotteri" eftersom kunderna måste svara på frågor innan budet får läggas. Man måste då svara rätt och vara lägst samt unik för att ta hem budgivningen. Alla andra aktörer är oklara om huruvida de bedriver auktionerna för att lura folk och tjäna pengar eller om det är ärliga och faktiskt skickar ut varorna som blivit vunna. Det är mycket svårt att ta reda på men ett exempel är bidme.se som det sägs aldrig har lämnat ut några varor till de som vunnit budgivningen. En tråd på Flashback forumet bekräftar även att det har förekommit fusk och bluff. Det har även tagits upp av nyhetsprogrammet SVT Rapport.

Fusk?
Det har rapporterats att folk har lagt bud, haft det lägsta unika budet vid budgivningens slut, men inte fått någon vara. Jag fattar inte hur man kan sjunka så lågt att man själv lägger bud på den egna sajten med bud som inte ens behöver betalas bara för att själv få varorna. Det räknas som bedrägeri och är alltså inte så kul om någon kommer på det. Det är synd att inte fler har uppmärksammat detta och lärt sig att fusk verkligen förekommer.

Jag tycker det är synd att vi kunder (konsumenter) blir lurade av folk som bara vill tjäna pengar. Det gör bara folk ännu argare. Det värsta är ju att det inte är så många myndigheter som tar tag i detta (eller över huvudtaget inte kan ta tag i detta). Vi blir lidande av att det blir allt enklare att göra lån och använda tjänster på Internet med SMS. Vi lever i teknikens era och mer och mer blir bara ännu mer lättillgängligt över Internet. Vi måste börja se oss för när vi rör oss bland olika områden inom IT-världen för det finns bluffmakare och crackers överallt.

Hur har lägsta-bud auktioner lyckats så bra med att dra till sig kunder?
Auktionerna lockar med nya och dyra, oftast tekniska prylar och resor, för att få fler kunder. När en kund väl har letat sig fram till den vara han eller hon vill vara med och bjuda på räcker det med ett SMS som kostar mellan 5-20kr + ev. operatörsavgift att skicka. Det gör det hela mycket enklare och smidigare eftersom du bara behöver en mobiltelefon för att ha möjlighet att delta i budgivningen. Flera aktörer lockar även med konton som gör att man får N antal bud som är gratis. Det betyder att kunder kan registrera sig, sätta in pengar och få rabbatt. Det är lite lurigt om ni frågar mig.

Scenario
Tänk själva hur det går till bakom scenen. En ny "häftig" vara släpps för budgivning och cirka 600 bud måste läggas innan den stängs ner. Om varje SMS kostar 20kr är den totala inkomsten först 12000kr. Sedan räknas ungefär 1/4 (eller mer) bort som avgift till de som har hand om SMS-tjänsten, samt telebolaget). Då är vi nere på 9000kr. Tänk då om varan som ligger ute för budgivning är värd cirka 6500kr. Då har de 2500kr över till frakt och eventuella driftkostnader för servrar med mera. Säg då på ett ungefär att aktören går med 1700kr (cirka +15% om jag räknat rätt) i vinst för bara denna vara. Då kan ni väl tänka er hur mycket pengar man kan tjäna på detta.

De som fuskar inom detta säger vi går med 100% vinst räknat med alla inkomster från SMS-buden för varje vara som avslutas. Detta eftersom de antagligen inte köper in några varor för auktion. Det är en hel del pengar.

Framtiden
Detta har fått mig att tänka till. Man kanske skulle ta och sätta upp en egen lägsta-bud auktion som liknar de som redan existerar men man lägger till privata registreringar och frågesporter med mera för att göra det helt lagligt. Huvudsyftet är att verkligen vara schysst och ha god support för de som vill testa på det hela. Visst att man kanske inte måste gå med så mycket i vinst men då tycker jag att man borde hitta på något som gör det ännu mer positivt för kunder (för det mesta privatpersoner) att tjäna på det. Om man har en säker tjänst som dessutom även ligger i Sverige ökar chanserna för att fler folk dras dit och man kan sänka kostnaderna för SMS-buden. Alla som vunnit får skicka in en bild när de mottagit varan och får också gärna skriva vad de tycker om tjänsten. Man kan även göra så att en viss procent av all vinst går till gratis utdelning av varor utan att man behöver lägga ett bud. Då fungerar det för båda parter och förhoppningsvis blir alla nöjda.

Tills vidare tycker jag att ni inte ska lita på någon aktör så vida ni inte känner någon eller några som kan bekräfta att de verkligen har fått en vara efter en vinnande lägsta-bud auktion. Lägsta-bud auktionerna kommer inte försvinna så fort och det kommer alltid finnas någon där ute som vill tjäna pengar på oss vanliga människor.

Källor
www.svt.se
www.flashback.info

5 kommentarer:

Anonym sa...

Det stämmer att de luras...men genom att faktiskt leverera vinster i lägre prisklassen (500kr-1000kr och ibland upp till 4000kr...(Playstation 3) lockar de nya spelare, största bedrägeriet pågår i de högre prisklasser, dyra HD TV apparater och andra vinster i prisklassen 15.000-25.000 kronor,där lägger de själva "det unika budet" och vinnaren är alltid en "Anders Mårtensson" eller "Peter Karlsson" eller en kvinna ( för trovärdighetens skull)
"Anna Nilsson" hahaha, de unviker "Sven Svensson" för det skulle vara för uppenbart... så är det på "Lägstabud" , de har en postbox i Malmö, tel. till deras kundservice är ett 08-nummer...för att öka trovärdigheten det oxå..

Waschman sa...

Precis, du har helt rätt. Det är ju bara en tidsfråga innan någon verkligen sätter dit dem och kan bevisa att man har blivit lurad.

Detta är lite OT (off-topic) men jag har faktiskt kommit över en databas för en av de lägsta-bud företag som existerar idag. Det var när de var helt nya och säkerheten var låg. Det fanns då inte så mycket att se men man hade kunnat dra fördel av det vid ett tillfälle då man tror att de luras. Säkerhets bristen har nu blivit igentäppt.

Waschman sa...

I min förra kommentar nämnde jag att jag hade funnit en säkerhetsbrist och kommit över en databas. Det var endast för att kontrollera om det pågick fusk men ingen användbar information hittades.

Sofia sa...

Hittade hit då jag googlade på "lägsta bud", för att se om det faktiskt förekom någon information om någon som vunnit en auktion av detta slaget eller om det ens finns någon som känner en person som vunnit. Men icke? Låter rimligt att det bara är de låga vinsterna som faktiskt är verkliga.

Waschman sa...

Jo, det är det mest troliga. Lägsta-bud kommer faktiskt först från England tror jag men där är de mer ärliga och företagen som håller på med detta omsätter mångmiljonbelopp. Där kan man t.o.m. vinna bilar.

Den dag då jag och någon vän startar ett eget lägsta-bud företag så kommer jag att informera om detta på bloggen och ärlighet kommer vara vårt huvudmotto.

Välkomna till bloggen

Välkomna ska ni vara kära besökare. Jag skriver om IT för att det är kul och för att jag vill dela med mig av information och kunskap. Jag försöker hålla bloggen så kategoriserad som möjligt för att ni enklare ska hitta intressanta länkar och artiklar.