20 december, 2007

PHP: Bästa programmeringsspråket

Grattis PHP
Jag har nu officielt valt PHP som mitt favorit programmeringsspråk, speciellt version 5. Det får även mina lovord vilka lyder:
"PHP är enligt mig ett flexibelt programmeringsspråk som är kraftfullt, enkelt, effektivt, gratis och populärt."
Det får utmärkelsen eftersom jag har använt det ett bra tag (inte tillräckligt) och redan fastnat för det framför andra testade så som ASP och Java (ville även testa Ruby men har inte tid). Det finns ett nästan oändligt community (ursäkta slanget men tycker det passar in) på Internet och dokumentationen är superbra och mycket väl utformad. Det finns även flera miljoner olika exempel på kod skriven i PHP om man vill komma igång snabbt om man är nybörjare eller om man bra vill lära sig något nytt. Nämnde jag att PHP även är utvecklat under öppen källkod vilket betyder att vem som helst kan modifiera koden för hur PHP är uppbyggt, för personligt bruk. En stor fördel är att PHP är oberoende av plattform (operativsystem) och att man med en modul kan få PHP att även skapa fönsterbaserade program. Det är alltså inte längre endast för webben som det var ursprungligen. Jämför detta med Java.

En sökning på Google efter frasen "programming php" gav cirka 10½ miljoner sökresultat. Jämförde även detta med några andra programmeringsspråk. Jämförelser kan ni se i tabellen här nedanför.TypTräffar
Java11,500,000
PHP10,600,000
C21,100,000
ASP50,000,000
Visual Basic~2,300,000

PHP kom på 4:e plats när jag utförde några sökningar baserat på några av de programmeringsspråk jag har testat förut. Java som var en av jämförelserna finns både som server version (JSP) och som vanliga körbara program (Java). Här har jag bara tittat på JSP-kod och exempel på Internet men aldrig testat det. Däremot har jag gått en kurs i Java så jag vet vad man kan åstadkomma med grundläggande kunskaper.

Testet innehöll följande
Redan version 4 av PHP var populär men när version 5 släpptes för några år sedan ökade intresset stort då stöd för bättre objektorienterad programmering och annat smått och gott lades till. Jämförelser har som jag nämnt gjorts mot exempelvis Java, som är helt objektorienterat och andra programmeringsspråk som t.ex ASP som är en Microsoft utveckling under låst (ej öppen) källkod. Jag har också tagit reda på hur lätt det är att lära sig koda i de valda programmeringsspråket utan förkunskaper inom programmering. Detta genom att fråga runt lite (min bror och andra) och försöka komma ihåg mina gamla erfarenheter och lärdomar. En kontroll om koden kan liknas med kod som körs i en motsatt miljö har gjorts för att försöka fastställa hur enkelt det är att porta programmeringsspråken till andra miljöer (t.ex från server-baserad till program-baserad eller tvärtom). Jag har även tänkt igenom noga hur och varför jag har fastnat för just PHP och inte de andra, inklusive eventuella fördelar och nackdelar. Några sista faktorer jag har kollat upp är hur populärt och omtalat ett programmeringsspråk är, samt vad man kan åstadkomma (grundläggande krav).

Resultat (kort)
PHP fick fler poäng än de andra efter mina jämförelser men är inte populärast för det. Huvudsaken är att det är enkelt att lära sig men det finns några småsaker som kan vara lite svåra att förstå. Man kan till exempel manipulera bilder enkelt med GD-biblioteket eller ImageMagick, koppla upp sig mot de flesta databaser via ett smidigt gränssnitt, hantera data från formulär och filer, hantering av XML och mycket mer. Man behöver inte kunna och förstå vad objektorientering är för något vilket kan vara jobbigt och svårt för många att lära sig till en början. Detta är bra om man jämför med till exempel JSP (server-baserad Java) där största delen (nästan allt) hänger på att man kan det, och viss ASP-kod där det existerar lite här och där. Man kanske inte får lika strukturerad kod men det lär man sig med tiden. Ett bra exempel på att PHP är enkelt att lära sig är att jag inte hade alltför svårt att lära mig det jämfört med Java där jag faktiskt gav upp efter att ha försökt gå efter en bok. I Java är det för mycket snack om klasser och objekt vilket gör det lite rörigare. Min bror på 12 år har heller inte haft några svårigheter med PHP men jag ser hans begränsningar och vad han har svårt att lära sig.

Att skapa en klient-server baserad version med Sockets i PHP var inte alls så svårt som jag trodde. I Visual Basic (6.0) är det också väldigt enkelt och lämpar sig nog mest för den absoluta noob..., eh förlåt, nybörjaren inom Sockets.

Ett plus i kanten är att det går att skapa grafiska applikationer i Windows/Linux/Mac med tillägget/modulen PHP-Gtk. Se gtk.php.net för mera information om tillägget.

Motivering
"PHP är enligt mig ett flexibelt programmeringsspråk som är kraftfullt, enkelt, effektivt, gratis och populärt."

Slutord
Jag kommer nog aldrig att lämna PHP. Och om jag är tvungen att lära mig något annat väljer jag helst Perl eller C (kanske C++) som liknar PHP väldigt mycket. Så vad tycker jag att ni ska göra nu? Jo ni ska lära er PHP eller åtminstone läsa lite om det på Wikipedia. Kan ni redan PHP får jag gratulera er som använder det helt klart bästa programmeringsspråket enligt mig själv.

Inga kommentarer:

Välkomna till bloggen

Välkomna ska ni vara kära besökare. Jag skriver om IT för att det är kul och för att jag vill dela med mig av information och kunskap. Jag försöker hålla bloggen så kategoriserad som möjligt för att ni enklare ska hitta intressanta länkar och artiklar.