08 maj, 2008

Windows XP: Service Pack 3

Microsoft har äntligen släppt Service Pack 3 (SP3) till Windows XP och det är underbart. Äntligen slipper man ladda ner alla 100+ uppdateringar från WindowsUpdate när man har installerat om sitt system. Nu behöver jag bara använda totalt tre skivor för att få en ren och "säker" (säkerheten är väligt relativ i XP och jag tror fortfarande att det finns många buggar kvar) Windows XP miljö.

Det finns även några förbättringar i SP3 som det går att läsa om i ett dokument på Microsofts webbsida [1]. En av dem är en funktion vid namn Network Access Protection (NAP) som får XP att fungera bättre ihop med Windows Server 2008 via nätverk med ökad säkerhet.

För er som vill "slipstreama" SP3 till en gammal Windows XP skiva så finns det en bra guide skriven av Paul Thurrott på engelska [2].

En inofficiell källa säger att han eller hon har haft problem med SP3 med stor inkompatabilitet av programvara [3]. Sidan är cachad hos Google och kan vara försvunnen vid tillfället du läser detta.

Själv har jag tänkt att installera SP3 idag, just nu faktiskt, och jag var mycket noggrann med att först skapa en återställningspunkt i datorn och säkerhetskopiera katalogen Mina dokument till en säker förvaringsplats ifall något fel skulle inträffa.

Ladda ner SP3 [4].

Tillägg 12/5-08
Jag har installerat SP3 nu under veckan som varit och har redan upptäckt en stor nackdel. Min dator har blivit lite segare när den öppnar vissa program och när jag använder webbläsaren Mozilla Firefox. Ett annat irriterat problem var att jag var tvungen att installera om Winamp för att fixa alla musik-filtyper. Alla mina MP3 låtar kunde bara öppnas via "det dåliga" Windows Media Player. Microsoft Office 2007 har även det blivit mycket segare med att öppna dokument. Detta kanske löser sig om jag installerar om det men det orkar jag inte göra nu innan alla tentorna är färdiga på skolan.

Källor
[1] Overview of Windows XP Service Pack 3
[2] Slipstreaming Windows XP
[3] SP3 Review after usage
[4] Windows XP Service Pack 3
[4] Windows XP Service Pack 3 (eng) - windowsupdate.com
[4] Windows XP Service Pack 3 (sv) - windowsupdate.com

3 kommentarer:

Anonym sa...

fråga:
till service pack 3 står det(när jag ska installera den) att jag ska "säkerhetskopiera alla bilder och dokument "
gjorde du de?
har typ 30 gig bilder+80gig film mm som jag inte orkar bränna.VAD göra?
tack magnus

Waschman sa...

Hej Magnus!
Det enda som jag inte ville förlora var mina allra viktigaste dokument som är superviktiga.

Jag har väldigt mycket på min dator men "Nej!". Jag gjorde aldrig någon säkerhetskopia. Det säger de inför installationen för SP2 också bara för att Microsoft inte ska stå som ansvariga OM något skulle hända.

Installationen gick smärtfritt... bara du laddade ner SP3 från Microsofts egna webbsida.

Hoppas du får det att fungera.

Anonym sa...

tack för hjälpen


magnus

Välkomna till bloggen

Välkomna ska ni vara kära besökare. Jag skriver om IT för att det är kul och för att jag vill dela med mig av information och kunskap. Jag försöker hålla bloggen så kategoriserad som möjligt för att ni enklare ska hitta intressanta länkar och artiklar.