09 maj, 2008

Cisco: Bli en CCIE

Jag tänker inte skriva så mycket om detta men tänker nämnanågra referenser som är superbra att läsa om man tänker utbilda sig till en Cisco Certified Internetwork Expert (CCIE). Att tänka på är att man måste först ha minst fem års arbetslivserfarenhet inom Cisco, tagit alla certifikat (CCNA, CCNP, ...) upp till CCIE nivån samt ha mycket pengar över (ett CCIE certifikat kostar runt 1,000$ och upp) och samtidigt vara beredd att lämna det sociala livet för riktigt hårda studier. Det är väldigt få som har CCIE status i hela världen och det är en mycket svår nätverkskurs. Men när du väl har nått toppen kommer du bli respekterad av många - och ha en saftig lön.

Svårt val? Det tycker i alla fall inte jag. Jag tänker satsa på CCIE direkt när jag får chansen. Tills dess måste jag bara klara av alla certifikat för att nå just den nivån. Hur långt tänker du gå?

Referenser
Cisco PEC - CCIE Laboratory | Registrera för PEC
CCIE Certificateand CCIE Prep
How to Become a CCIE
So, You Want to Be a CCIE - Part 1
So, You Want to Be a CCIE - Part 2

11 kommentarer:

mikael dusanovic sa...

Varför ska du skriva dom andra testen??
Det är väl bara att skriva CCIE direkt..

Waschman sa...

Jag vill verkligen arbeta inom Cisco och satsar på att bli en CCIE. Men som sagt så behöver man arbetslivserfarenhet på minst fem år har jag hört. Då vill jag ta de andra certifikaten, i alla fall CCNP och få CCNA på köpet, för att enklare få jobb tills man kan börja utbilda sig för CCIE.

Jag känner till personer som har tagit CCIE utan CCNA eller CCNP. De brinner väl för nätverk och IT kommunikation så mycket att det inte är något större problem för dem.

CCNP tänker jag ta våren 2010. Vilket av de fyra delarna vet jag inte ännu.

Mojo sa...

Waschman kan du förklara lite mer angående cisco certifikaten? Visste inte att man kunde göra CCIE utan att ha gjort CCNA och CCNP. Vad menar du med att du får CCNA på köpet om du gör CCNP? Mvh Mojo!

Prox sa...

Hej,

För att få tillgodoräkna sig sin CCNP måste man ha tagit CCNA innan. Man kan dock göra alla test inom CCNP innan man gör CCNA om man nu vill det.

/Prox

Waschman sa...

En i min klass tänkte ta CCNA och CCNP men han visste inte hur han skulle gå tillväga. Han ringde kontoret där man bokar sina prov för certifikaten och de sa att han kunde ta CCNP utan CCNA.

Frågan är väl då om man verkligen får ta CCIE om man inte har tagit CCNA men jag har för mig att han sa att det gick ändå.

När vi i klassen var uppe i Stockholm på Ciscomässan så träffade vi några Ciscotekniker av graden CCIE. De berättade att några av deras arbetskamrater hade tagit CCIE utan CCNA eller CCNP. Fråga mig inte hur men de kunde göra det ändå.

CCNA är så lätt så jag tror att jag kan ta det innan 2010 :) Sedan är jag på väg mot CCIE.

mikael dusanovic sa...

För att få tex CCNP måste du först ha skrivit CCNA samt ha klarat alla delproven BSCI, BCMSN, ISCW och ONT. Om du känner dig säker på switching och routing så kan du skriva Composite BCMSN/BSCI det är ett prov där du tar båda dessa på samma gång. Det är billigare men mer att läsa =D.

Innan du kommit till CCIE så bör du också ha tagit reda på vilket spår du vill läsa. CCIE security, CCIE Voice, CCIE service provider eller CCIE Routing/switching.

Lite jobbigt om du läst CCNP men vill bli CCIE voice.

Cobol sa...

Hallå där Waschman, rekommenderar du din utbildning till andra som vill syssla med nätverksteknik i framtiden eller föredrar du några andra högskolor? finns det möjlighet till att läsa ett extra år för att uppnå en högskoleexamen? Mvh Cobol

Waschman sa...

Till mikael dusanovic:
Aja, det var vad jag har hört i alla fall. Jag känner även redan till att det finns olika CCIE-utbildningar men jag har inte bestämt mig ännu. Troligen blir det Routing and Switching för den är vanligast och roligast tycker jag. Jag skall även prata lite mer med mina Cisco-instruktörer på skolan nu till hösten när jag börjar arbeta där.

Men tack för informationen om CCNP proven.

Till Cobol:
Hej! Jag rekommenderar verkligen utbildningen till andra. Om man vill läsa datornätverk så är kursen precis det man kan läsa. Det har varit mycket lärorik, intressant och givande.

Halmstad högskola har flest utbildningar inom Cisco. De erbjuder CCNA 1-4, CCNP 1-4, IP Telefoni och Trådlösa nätverk. Sedan läser man andra IT-relaterade kurser vid sidan om nätverkstekniken.

Man kan välja till kurser andra året och få en högskoleexamen på 120hp. Jag tog precis högskoleexamen i kursen nu den 29 maj.

Lycka till med sökandet.

Sidnot:
Jag ska börja arbeta på högskolan nu till hösten och vara lärare/labassistant i CCNA.

Cobol sa...

Tack Waschman skulle du kunna vara vänlig och skriva upp de kurser du lästa andra året? Känner att jag inte riktigt har lust att läsa en massa onödiga flum kurser. Vill inrikta mig mot nätverk precis som dig!

Waschman sa...

Visst kan jag det.

Nätverk Cisco
CCNP ISCW (säkerhet mm)
CCNP ONT (QoS, felsökning mm)
CCNP Wireless (trådlös)
CCNP Voice over IP (IP telefoner)

Programmering Java
Programmering
Programmering fortsättning
Algoritmer och datastrukturer
Objektorienterad Programmering

Men man kunde välja andra kurser också än de jag valde. Själv är jag mycket intresserad av programmering så därför valde jag att inrikta mig på Java-programmering.

Ha en bra dag.

leksaken och jag sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

Välkomna till bloggen

Välkomna ska ni vara kära besökare. Jag skriver om IT för att det är kul och för att jag vill dela med mig av information och kunskap. Jag försöker hålla bloggen så kategoriserad som möjligt för att ni enklare ska hitta intressanta länkar och artiklar.