17 februari, 2008

Nätverk: Dynamips, GNS3 Cisco switch

Följande är kort information för de som använder Dynamips eller GNS3 för att skapa virtuella Cisco nätverk hemma med riktiga binärfiler och som försöker använda en switch.

Switchen som går att lägga till är en virtuell sådan och innehåller endast mycket simpel VLAN information. Det går alltså inte att ladda switchen med en IOS Switch binärfil. Istället kan man använda en c3600 router och lägga till en modul vid namn NM-16ESW i en tom "slot". Detta emulerar en switch och klarar VTP, VLAN, Trunkning, ... etc - men inte allt!

För att ändra inställningarna används inte kommandon i läget "global configuration mode" utan i vanlig "privileged exec mode" (#). Där kan ni sedan använda kommandot #vlan database för att ställa in inställningar på switchen (switch-modulen).

Här kommer en länk till forumet för Dynamips där detta förklaras: How to specify an IOS image for a switch

Inga kommentarer:

Välkomna till bloggen

Välkomna ska ni vara kära besökare. Jag skriver om IT för att det är kul och för att jag vill dela med mig av information och kunskap. Jag försöker hålla bloggen så kategoriserad som möjligt för att ni enklare ska hitta intressanta länkar och artiklar.