07 februari, 2008

Internet: Intressant kunskap #1

Överblick
Netcraft är ett företag/organisation som övervakar webbsidor och övrig statistik för att sedan ge oss information som kan oss lite intressanta kunskaper.

Webbserver topp 5

  • Apache ligger i topp som mest använda webbserver med ca 50% av marknaden.
  • Inte långt efter kommer Microsofts servrar IIS, Windows 2003/2008 server som har runt 35%.
  • Okända servrar innehar ca 7%
  • Google har börjat komma upp i graderna sedan de skapat en egen webbserver för inte så länge sedan. Uppskattat marknadsvärde är 5%.
  • Till sist har vi lighttpd som är ett populärt webbserver paket som är både säkert och flexibelt. Den har ca 1% av marknaden i dagens läge och det är väl mest privatpersoner som utvecklar på fritiden som använder denna server.
Här har vi även ett diagram som är direkt hämtat från news.netcraft.com. Diagrammet visar en översikt över webbserver-marknaden de senaste 13 åren.


Källa: news.netcraft.com 7/2-08

Antal webbsidor i världen som har registrerats
Visste ni att det existerar närmare 156 000 000 webbsidor i världen, och troligen otroligt många fler eftersom jag gissar att de flesta webbsidorna inte har någon statistiksinsamling för företaget som gjort analysen och sedan att det finns många personer som surfar på Internet med cookies och javascript avstängt i webbläsaren. Själv trodde jag att det fanns flera miljarder webbsidor men det kanske är alldeles för många?!
Källa: news.netcraft.com 7/2-08

Italiensk bank hackad - Phishing
Enligt sidan news.netcraft.com så har en Italiensk bank blivit hackad. Det som använts är en så kallad XSS (Cross Site Scripting) som visade en falsk inloggningssida i en iframe (s.k. flytande inline ram). Ramen hade dolts i koden med omkodade tecken så att inga misstankar skulle dyka upp. När man sedan försökte logga in skickades informationen först till en server i Taiwan och sedan till den riktiga bankens webbsida där personen sedan automatiskt blev inloggad.

Vet ni vad det värsta är? När en attack som denna utförs så hjälper det inte att bankens eller någon annan sida är skyddad med ett SSL Certifikat (HTTPS) - nyckellåset i Firefox och Internet Explorer som visar att informationen på webbsidan är säker och skickas i krypterad form. Allt sker bakom kulisserna!
Källa: news.netcraft.com 7/2-08

Förhindra phishing
Om ni vill använda ett smidigt verktyg i er webbläsare som kan förhindra phising webbsidor kan jag tipsa om Netcraft Toolbar. Den finns till både Firefox och Internet Explorer.

Inga kommentarer:

Välkomna till bloggen

Välkomna ska ni vara kära besökare. Jag skriver om IT för att det är kul och för att jag vill dela med mig av information och kunskap. Jag försöker hålla bloggen så kategoriserad som möjligt för att ni enklare ska hitta intressanta länkar och artiklar.