06 november, 2007

Windows: Blockera annonser

Förord
Är ni några av de som hatar all reklam som blinkar och som försöker dra åt sig uppmärksamheten från innehållet? Vill ni veta hur man blockerar de flesta annonserna utan ett externt program i Windows (som skulle kunna innehålla spyware/adware)? Läs då vidare

Introduktion
Det finns många där ute som absolut inte gillar annonser, speciellt de som blinkar och är flashiga som drar åt sig uppmärksamheten från innehållet. Annonser hatas också för att de drar så mycket bandbredd (speciellt för er som fortfarande använder modem) när man surfar och i de flesta fall är det annonser som gör att vissa webbsidor laddas jättesegt. Jag har lösningen för era problem. Den kanske inte är så flexibel men den är effektiv.

Hur det fungerar (kort)
När man surfar till en sida eller försöker kontakta en webbadress som exv google.com så kontaktas DNS servrar som översätter adressen till ett unikt IP-nummer, exv 72.14.207.191. Detsamma gäller datornamn i nätverk.

I Windows (i detta faller XP) finns en fil som heter "hosts" och den befinner sig i katalogen "C:\Windows\System32\drivers\etc" i standardkonfigurerade system. Den har ingen filändelse men går ändå att modifiera med ett enkelt textredigeringsverktyg som exv Anteckningar. Filens uppgift är att ge Windows åtkomst till ett så kallat uppslagsverk av IP-nummer-till-namn/adresser.

Här kommer ett exempel:
# Detta är en kommentar som ignoreras
127.0.0.1 localhost

Det betyder att om man skriver in localhost i adressfältet i t.ex en webbläsare så kommer man till 127.0.0.1 vilket är den lokala datorns loopback adress. Används t.ex vid felsökning i nätverk.

Om det skulle stå följande:
127.0.0.1 www.google.com
127.0.0.1 google.com

så skulle sidan Google (.com) blockeras för åtkomst från er dator. Vill man då blockera en annonssajt kan man skriva 127.0.0.1 www.doubleclick.com om annonssajen är doubleclick. Som tur är behöver inte ni "vanliga" datoranvändare fylla i detta manuellt då det redan finns färdiga hosts-filer att ladda ner från Internet.

Några varningens ord!
Om ni laddar ner en hosts-fil från en så kallad "elak" webbsida kan phishing attacker användas mot er. Mer om detta i slutet av artikeln.

Säkerhetsluckor
Om en illasinnad hacker (eller cracker som är en typ av hacker som förstör) lyckas lägga till ett fält i hosts-filen som t.ex pekar mot www.swedbank.se med ett annat IP-nummer så skickas ni till hans/hennes server som sedan stjäl era lösenord mm. Detta gäller alla webbsidor på Internet inklusive alla pokersidor där man använder betalkort som elektronisk betalning. Detta har hänt mig (vet inte hur) men jag upptäckte det som tur var innan jag eller någon annan person utsattes för attacken. Då hade tre välkända pokersidor fått IP-nummer som gick till förfalskade pokersidor som stal lösenord och annan kontoinformation. Allt detta lagrades i hosts-filen!

Ladda ner en hosts-fil fylld med blockerade elaka sidor och annonssajter på länken här: säker hosts-fil 071106 Den har uppdaterats med ett program som heter Hostsman. Jag har kontrollerat programmet med otaliga virusskydd och sökt igenom svartlistade mjukvarulistor och inte hittat några varningar om programmet. Men med Norton Antivirus 2007 fann jag cirka 80 poster i filen som Norton trodde var falska "URLredir". De är inte falska utan pekar mot reklamservrarna som befinner sig på posterna - som är sidor för antivirusskydd.

Det är helt upp till er om ni väljer att använda filen eller inte, så med detta varningens ord från mig kan jag inte hållas ansvarig för några som helst problem som skulle orsakas av att ni följer de råd som står i artikeln.

Hoppas ert surfande går bättre utan skräp.

Sökvägen till hosts-filen i Windows XP (standardkonfiguration)
C:\Windows\System32\drivers\etc\hosts

Inga kommentarer:

Välkomna till bloggen

Välkomna ska ni vara kära besökare. Jag skriver om IT för att det är kul och för att jag vill dela med mig av information och kunskap. Jag försöker hålla bloggen så kategoriserad som möjligt för att ni enklare ska hitta intressanta länkar och artiklar.