05 oktober, 2008

Webbuteckling: Rensa Firefox Cache

De som arbetar med webbutveckling inom områden som webbdesign, dynamiska webbsidor (PHP, ASP, JSP, ...) kan ibland få problem med att webbläsaren "cachar" data för återanvändning. Med det menas att datan ligger sparad i ett slags minne som är snabbare att komma åt när man utför repeterade handlingar och uppgifter. T.ex man vill se ett visst resultat men man får ett annat därför att webbläsaren har "cachat" datan i minnet.

För att en webbläsare (oftast) ska rensa cache-minnet måste den startas om, men det finns även andra alternativ. Det brukar finnas ett menyalternativ som heter något i stil med "Rensa cache", "Clear cache".

Till webbläsaren Firefox finns även ett smidigt litet tillägg som heter "Clear Cache Button". Det är en knapp som läggs till i verktygsfältet som rensar cache-minnet i direkt när man klickar på knappen. Notera att i Firefox v3 så har jag stött på att knappen inte rensar-cachet som det ska men det kanske beror på min dator och inte någon bugg.

Om ni vill testa "Clear Cache Button" tillägget till Firefox kan ni ladda ner det hos Mozilla's addon-avdelning [1].

Referenser
[1] https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/1801

2 kommentarer:

Anonym sa...

Annars finns ju snabbknappen Ctrl+F5 för "Reload (override cache)" i Firefox, rekommenderas varmt.

Waschman sa...

Tack så mycket på tipset. Det visste jag inte.

Välkomna till bloggen

Välkomna ska ni vara kära besökare. Jag skriver om IT för att det är kul och för att jag vill dela med mig av information och kunskap. Jag försöker hålla bloggen så kategoriserad som möjligt för att ni enklare ska hitta intressanta länkar och artiklar.