09 oktober, 2008

Cisco: Konfigurera c2950 Switch Wizard

Fann en bra webbsida om hur man sätter upp en c2950 switch på ett mycket smidigt och enkelt sätt. Det är en wizard/guide som låter en välja inställningar på en webbsida med Javascript som sedan skapar en konfiguration redo att använda.

Guiden passar bra för de som vill implementera en simpel Cisco-switch med viss säkerhet applicerad. Guiden fungerar med dot1.x, port-security, STP, säkrare lösenord och lite annat. Den kanske inte passar just dig men det är en bra början om man lär sig switchar.

Adressen är www.ifm.net.nz/cookbooks/2950wizard.html

Ni kan även testa säkerheten för era typ7 lösenord på följande adress www.ifm.net.nz/cookbooks/passwordcracker.html.

Lite extra för de vetgiriga
Ett typ7-lösenord är ett krypterat lösenord som man fått om man kört kommandot service password-encryption i global configuration mode. Som de flesta vet så är det en mycket svag kryptering som går att knäcka extremt fort utan krångel. Används endast typ7 lösenord för så kallat "över-axeln" skydd. Det betyder att om någon smygtittar på administratörens skärm över axeln när man visar en körande konfiguration på en aktiv router så ska man inte kunna se lösenorden i klartext. Några av dessa konfigurationer kan bytas ut mot hashade "secret" lösenord som omvandlar lösenordet till en slags kontrollsumma som inte går att dekryptera.

Så tänk på er säkerhet.

Inga kommentarer:

Välkomna till bloggen

Välkomna ska ni vara kära besökare. Jag skriver om IT för att det är kul och för att jag vill dela med mig av information och kunskap. Jag försöker hålla bloggen så kategoriserad som möjligt för att ni enklare ska hitta intressanta länkar och artiklar.