21 september, 2007

Bredbandshastigheter och termer till grunden

Tips! Jag har skrivit en ny artikel som beskriver hastigheter och tid lite bättre vid nedladdning. Där skriver jag om mitt aktuella bredband men det går även att applicera på andra hastigheter. Länken är Jag har 30/10 Mbit bredband

Förord
Undrar du vilken hastighet du kan få maximalt på ditt bredband i teorin? Vill du veta mer om de termer som används? Det är mycket man måste tänka på innan man beställer bredband om man inte vill betala för mycket. Men bryr man sig inte och bara vill ha det snabbaste får ni gärna läsa i alla fall. En fråga många av er kanske undrar är hur fort kan jag ladda ner en film med mitt bredband? Detta är det jag kommer gå igenom den här gången.

Tänk på att denna artikeln kanske inte direkt innehåller allt just Du behöver veta men det är en början. Om ni vill att jag ska skriva lite bättre om detta ämne så kan ni skriva en kommentar och berätta vad ni tycker.

Introduktion
Bredband, Internet, hastigheter, Mbps, kbps, ADSL, ISDN och modem, webb-tv, webb-radio, webb-applikationer och mycket mer. Detta är några av de termer som används i olika sammanhang när man surfar på Internet. Vissa av dem har man kanske hört talas om och några av dem finns i de avtal med Internetleverantörer som folk har gått med på. I den här artikeln tänker jag förklara det som är oklart för många och för andra inte. Häng med!

Termer
  • Bredband: En fast uppkoppling till Internet som skiljer mot de temporära modemuppkopplingar man gjorde förr i tiden. Man kan beställa bredband från sin Internetleverantör i olika hastigheter, men enligt mig tycker jag det bara får kallas bredband om man har 2Mbit eller mer i hastighet. Mer om detta senare.

  • Internet (fast/trådlöst): Ett publikt nät som används för att koppla samman kontinenter för kommunikation, information och olika tjänster. För något år sedan behövdes en Internetleverantör för att man skulle få tillgång till Internet. I dagens läge finns det platser utspridda över hela världen där man kan surfa trådlöst; exempelvis på flyplatser, caféer, restauranger, städer med flera. Då används uppkoppling som ägaren till exempelvis caféet betalar.

  • Hastighet: När man talar om nätverk, kommunikation och uppkoppling mot Internet, som är delar inom IT, pratar man om olika hastigheter. Det är alltså hur fort man vill att det ska gå att exempelvis ladda filmer på Youtube, ladda ner laglig musik/film/program, eller surfa till hemsidor. Det finns fortfarande folk i Sverige som använder modem och då talar man om hastigheter i kilobits per secund (kbps). De som använder bredband av något slag, oftast privatpersoner och småföretagare, brukar tala om hastigheter i megabits per sekund, eller gigabits per sekund för skolor och medelstora till stora företag.
    • Teknisk information: Den tekniska biten kommer nu för de som vill veta lite mer djupgående om detta ämne. I datorn finns tecken (!"#¤%&/()=?`0123456789abcKAZ med flera).

    • Ett tecken består av 8 digitala ettor och nollor. En etta eller nolla är 1st bit. Alltså består ett tecken av 8 bitar, vilket också är 1 Byte (uttalas "bajt") inom IT. Dessa bitar skapar ett binärt tal som kan omvandlas till decimalt, vilket är det talsystem vi människor använder).

    • Termerna bps, kbps, Mbps, Gbps är antalet bitar som skickas upp/ner via den uppkoppling man använder.
      Enheter:
      • bps: bits per sekund
      • kbps: kilo (1000) bits per sekund
      • Mbps: Mega (10^6) bits per sekund
      • Gbps: Giga (10^9) bits per sekund

    • Om man vill räkna ut hur många Mega Byte (MB) man har nedströms på sin uppkoppling måste man ta sin omvandla sin hastighet till kbps och sedan dividera med 8, eftersom 8 bitar är 1 Byte som är ett tecken.

    • Hastigheten 0.25Mbit som är 250kbps (1.0Mbit = 1000kbit), ger 31.5 kilo Byte per sekund (kB/s eller kBps) (genom uträkningen 250/8=31,5). Mer om detta finner ni på länken Jag har 30/10 Mbit bredband som även går igenom lite uträkningar.

    • Om man laddar ner i en konstant hastighet av 31.5kB/s har man laddat ner en DivX/Xvid film (ca 700MB) på ungefär 6 timmar. Har man 8Mbps tar det ungefär 12 minuter. Med 24Mbps tar det ungefär 4 minuter.

    Räknar ni med dessa faktorer när ni skaffar er bredband så vet ni ungefär vilken hastiget som krävs för ert behov. Försök räkna ut hur mycket ni använder eller kommer att behöva Internet per dag (x antal MB) inklusive nerladdning, uppladdning, chat och surfning. Räkna sedan ut ett snitt per månad och beställ ert bredband därefter. Observera dock att detta är teoretiskt. I praktiken skiljer sig alltid något och det är fler faktorer som spelar roll (trafik på nätverket, kollisioner, SYN/ACK:s med mera).

  • ADSL: Står för Asynchronous Digital Subscriber Line och är ett annat ord för bredband kan man säga. ADSL kör på frekvenser som skiljer sig mot tal på ledningar så därför brukar man kunna överföra telefon- och fax samtal på ledningen samtidigt som man använder bredbandet.

  • Modem: Används för att skapa temporära anslutningar mot exempelvis en server eller det publika nätet Internet. Denna varianten brukar kosta pengar per minut man är ansluten. Användes mycket på 90-talet och har börjat försvinna helt. Det finns fortfarande folk som använder detta runt om i världen, även i Sverige.

  • Webb-TV: Möjlighet att titta på TV-sändningar direkt på Internet. Det finns även tjänster på Internet som ger användare möjlighet att titta på filmklipp som andra användare har lagt upp. Exempel på detta hittar ni på aftonbladet.se och youtube.com

  • Webb-radio: Möjlighet att lyssna på radio via Internet. Vem som helst får sända radio på Internet. Se till exempel Digitally Imported radio di.fm, sr.se eller radiocity.se.

  • Webb-applikation: En applikation som typ Microsoft Word, Open Office, Anteckningar, Paint, Utforskaren, Outlook, Thunderbird men den befinner sig på Internet, alltså på en hemsida. Det finns något vid namn Web 2.0 (AJAX,DOM) som har kommit mer och mer på Internet och det är teknik som ger utvecklare många verktyg och funktioner för att skapa enkla men avancerade webbapplikationer. Några webbapplikationer är så "tunga" att det tar jättelång tid att använda med modem. Detta beror på dolda anslutningar, många bilder, text och kod som körs i webbläsaren och som då också måste laddas ner av modemet. Några exempel är Gmail, prisjakt.se.

  • Server: En dator som man kan komma åt via Internet eller via nätverket på det interna nätet. Det är mjukvaran i datorn som gör att vi kan komma åt den. Det kan röra sig om en mejl server eller webb server. Det finns mjukvara ni kan ladda ner till er egna dator. Sök bara på Apache eller IIS på Google.

  • Klient: En dator som ansluter till en server via mjukvara.

  • IP-adress: En unik adress som datorer, servrar (annan typ av dator) och annan hårdvara måste ha för att få kommunicera med andra datorer eller hårdvara. Ett bra exempel på detta är Internet. Om du surfar till en hemsida, typ www.google.se, så ansluter du egentligen mot en server med ett unikt IP-nummer. Google har exempelvis IP-adressen 64.233.183.103. Testa skriv in den i adressfältet i till exempel Firefox/Opera/Internet Explorer/Mozilla.

  • Router: Används ofta på nätverk för att dirigera om trafik logiskt, alltså på IP-nummer nivå. Måste användas på ett hemma- eller företags nätverk för att nå Internet med flera datorer, som då får dela på en gemensam adress.

  • Cookies (kakor): En kaka är en fil med information som sparas ner på er dator. Den används sedan av hemsidor för att spara information om ert surfande, komma ihåg vilka sidor ni besökt, om ni alltid vill vara inloggade på en hemsida även nästa gång ni besöker den med mera. Det finns också så kallade "Tracking Cookies" som försökter kartlägga ert surfande för att sedan använda denna informationen inom marknadsföring mot er eller andra parter.

  • ADSL modem: Ett slags modem som måste användas för de flesta Internetleverantörer, typ Telenor, Telia, för att få tillgång till Internet. I stadsnät brukar man hoppa över detta och koppla in sig direkt in i väggen istället - typ Comhem.

  • Trådlöst (wireless): Teknik för att kommunicera trådlöst med Access Punkter (AP) som sedan ger tillgång till nätverk eller Internet. Det kan också vara blåtand (bluetooth), IR eller liknande.

  • Använd också Wikipedia och Google om det är en term ni undrar över.

Det finns så mycket mer att berätta om. Till exempel mer ingående hur en anslutning mot exempelvis Google går till? Hur man kopplar ett eget nätverk? Med mera med mera. Detta är sånt jag kommer gå igenom i framtida artiklar, men på obestämd tid.

Hoppas ni hade en trevlig läsning och att ni nu har mer kunskaper för att förbereda er inför ett bredbandsköp.

2 kommentarer:

Anonym sa...

"Hastigheten 0.25Mbit som är 250bps"

Konverteringen från Mbit till bps gick nog lite för fort.

Waschman sa...

Tack för responsen! Jag har tittar igenom blogginlägget lite mer nu och ändrat lite. Det var ett och ett halvt år sedan jag skrev texten så det kanske är dags för ett nytt uppdaterat inlägg som är mer specifikt.

Välkomna till bloggen

Välkomna ska ni vara kära besökare. Jag skriver om IT för att det är kul och för att jag vill dela med mig av information och kunskap. Jag försöker hålla bloggen så kategoriserad som möjligt för att ni enklare ska hitta intressanta länkar och artiklar.