19 september, 2007

Cisco: CCNA 1 Final Exam

Förord
Jag går Nätverksdesign och Datordrift på högskolan i Halmstad och läser därmed Cisco kursen inom CCNA och CCNP.

Introduktion
Idag hade vi Final Exam på CCNA 1 som bestod av 49 frågor. Jag tyckte det gick jättebra och jag lyckades för en gång skull med subnettingen, men svarade fel på någon enstaka fråga. CCNA 1 består av 11 moduler om grundläggande kunskaper inom nätverk och det ingår labbar och quiz till varje kapitel. Materialet är av mycket hög kvalitet och det gör det så väldigt mycket enklare att studera och lära sig materialet, samt fördjupa sina kunskaper inom områden man kanske inte var så bra på innan kursen.

Resultat
Mitt resultat i procent för 49 frågor: 94%

Diskussion
Jag är mycket nöjd med mitt resultat men borde egentligen ha fått 100% eftersom det inte är så svåra saker. Det var två slarvfel som gjorde att jag missade maxpoängen. Jag kommer satsa ännu mer på kursen nästa period. Då kommer vi även ha ett praktiskt prov som jag ivrigt vill testa. Mina kunskaper har förbättrats sedan jag gick programmet CCNA på gymnasiet.

Källor
  • Läs mer på www.cisco.com eller hos din närmaste Cisco akademi med certifierade Cisco instruktörer.

6 kommentarer:

CISCOCISCO sa...

Hej trevlig blogg du har :) Väldigt intressant men jag skulle vilja kontakta dig så vi kanske kan prata över någon form av klient tex Messenger. Skulle du kunna berätta lite mer om utbildningen du går? Hur är lärarna och kurserna? är dom inkompetenta eller vet dom vad dom pratar om och hur saker och ting fungerar?.

Waschman sa...

Hej du!
Jag har MSN men senaste gången jag loggade in var väl för ungefär ett halvt år sedan. Man kan säga att jag slutat o använda det. Däremot tar jag emot epost så du kan lägga till mig i din kontaktlista:

waschman at gmail dot com

För att svara på din fråga... Just utbildningen jag går heter Nätverksdesign och Datordrift och jag går just nu andra året.

Under första året ingår Cisco CCNA som huvudämne tillsammans med 4st 7,5hp kurser inom Administration av Datorsystem, Adminstration av Operativsystem, Web System Fundamentals (XHTML, CSS, PHP, MYSQL) och Network Security.

Cisco CCNA har nu bytts ut mot en svårare kurs anpassad för högskolor/universitet som jag inte riktigt kan namnet på.

Lärarna i Cisco-kursen är jävligt bra, duktiga och 100% kompetenta. Ett stort Wow ger jag dem! De vet exakt vad de pratar om men det enda problemet är att antalet studenter är skyhögt och därför blir det mer påfrestande för instruktörerna. Sammanfattat kan jag säga att de inte är dumma i huvudet. De kan mer om datorer än bara Cisco (nätverk och IT kommunikation).

Många av de andra kurserna har fått andra lärare nu efter att jag påbörjat mitt andra år på skolan. Däremot vet jag att Administration av Datorsystem har en bra lärare och Web System Fundamentals är också bra. Vet tyvärr inget mer.

I kursen Network Security så var läraren helkass och var inte ett dugg förberedd inför föreläsningarna. Labbinstruktören pratade dålig engelska och kunde inte svenska. Hon kunde däremot sina saker men hade svårt att lära ut.

Administration av Operativsystem går igenom Ubuntu Linux (+ andra), Windows Server 2003, Perl programmering, VMWare Workstation, samt grunder i Windows XP. Bra och mycket intressant kurs samt bra labbinstruktörer, men urkass lärare.

I övrigt kan jag säga att programmet är grymt bra om man satsar på nätverk och IT kommunikation. Lärde mig mycket nytt och har en goda klasskamrater. Det bästa är att antalet studenter minskar ju längre man går. I början var vi 25 svenskar och ca 80 utländska studenter. Nu är vi 7 svenskar och 7-10 utländska studenter.

Cisco certifiering ingår ej i kursen men om man läser år 2 som har CCNP2 och CCNP4 så är man väl förberedd inför ett framtida jobb som professionell nätverkstekniker.

Hoppas att detta gav svar på några av dina tankar och frågor.

Hörs
- Waschman

CISCOCISCO sa...

Tack för att du tog dig tid att svara!

Det låter kanonbra dock är jag inte riktigt intresserad utav att läsa språk som XHTML,PHP. Går det att välja bort & välja till de kurser man vill? Ingår förresten XHTML,PHP i kursen IT-säkerhet? Jag vill helst lära mig så mycket som möjligt om nätverk, routing & switching + säkerhet det är allt jag vill satsa 100 & på.

Waschman sa...

Hej igen!
Kursen om XHTML och PHP (Web System Fundamentals) är obligatorisk och går inte att välja bort om man har valt programmet Nätverksdesign och Datordrift. Om du däremot söker till enstaka kurser så kan du välja exakt vilken utbildning du vill.

Programmet är 60hp och då ingår Cisco CCNA och halva CCNP, samt de andra fyra kurserna jag nämnde i förra inlägget.

IT-säkerhet och Network Security är två helt olika kurser fast med snarlikt innehåll om man tittar på praktiska övningar och laborationer.

Routing and Switching ingår i CCNP delen som följer med programmet årskurs 1 och heter BCMSN och BSCI.

OM du vill satsa på nätverk och säkerhet rekommenderar jag att du först läser programmet Nätverksdesign och Datordrift för att gå från grunden och upp. Andra året kan man fortsätta med CCNP och man får välja vilka kurser man vill.

Efter högskoleutbildningen finns det en Ciscokurs vid namn CCSP vilket står för "Cisco Certified Security Professional". En del av den kursen har delar och innehåll som finns med i CCNP delen för årskurs 2.

Hoppas du finner vad du söker. Lycka till!

CISCOCISCO sa...

Hej tack igen för svaret. Det låter suveränt men än är jag inte säker på att gå just utbildningen i Halmstad finns ju en del liknande utbildningar runt omkring i landet.

Har en fråga till du känner ingen som gjorde utbildningen som Datadriftledare i lumpen? Skulle gärna vilja ha så mycket information om just den utbildningen om du kan få fram det. Har redan läst lite på lumpen.se/ fast det ger mig inte en riktig inblick i det hela.

Allt dom skriver stämmer ju inte till 100 % och jag vill helst försäkra mig om att jag får all utbildning om vad som nämns i beskrivningen annars så tänker jag inte besvära mig med att göra lumpen överhuvudtaget. Tack igen!

Waschman sa...

Hej! Jag vet tyvärr inte mycket om det. Läste till systemtekniker i lumpen och det var roligt så länge man höll på med TS9000 och inte hamnade i nån supertråkig reparationsgrupp.

De kör faktiskt cisco-nätverk inom försvaret både i Sverige och ute i fält, även i andra länder. Då kör de via satellit och radiomaster.

Så tyvärr, vet inget om Datadriftledare.

Lycka till med att finna en god utbildning som passar. Kolla även med en högskola i Blekinge eller i Skåne någonstans. De är grymma på nätverk och säkerhet. Några av deras elever knäckte systemet för Swedbanks inloggning med säkerhetsdosa - bara lite off-topic.

Välkomna till bloggen

Välkomna ska ni vara kära besökare. Jag skriver om IT för att det är kul och för att jag vill dela med mig av information och kunskap. Jag försöker hålla bloggen så kategoriserad som möjligt för att ni enklare ska hitta intressanta länkar och artiklar.