21 mars, 2009

Cisco: Rekryteringsdag i Stockholm

Den 19 mars 2009 var jag i Stockholm med några av mina klasskamrater från Halmstad högskola och besökte Cisco under deras rekryteringsdag. Några av våra Cisco-instruktörer följde också med på resan och det var skönt att se dem när vi kom fram för då visste vi att vi hade kommit rätt.

Rekryteringsdagen gick ut på att vi studenter skulle få prata med och bli intervjuade av våra (kanske) kommande arbetsgivare. De var guld- och silverpartners med Cisco och innan de började beskriva deras företag och verksamhet så hade de en cirka 20 minuter lång föreläsning. Jag hoppades verkligen på att det skulle ske på svenska men eftersom det kom några utländska studenter också till eventet så fick företagen improvisera och köra på engelska istället. Det tyckte jag var lite synd eftersom jag hade hoppats på svenska men det gick bra ändå.

Vi fick höra VD:n för Cisco och företagen som vi fick prata med och lära känna var följande:
  • Atea
  • TDC
  • Verizon
  • Cygate
  • Logica
  • Network Services
Cisco bjöd på mat (wraps), fika och drycker (Coca Cola och Kaffe) vilket jag tyckte var välbehövligt så man kunde hålla sig levande, pigg och glad hela dagen. Man blev dock lite seg när man stod och väntade i köerna till intvjuerna med företagen för det tog så lång tid innan man väl kom fram.

Innan jag kom in på min första intervju var jag självklart lite nervös och jag kände att det var lite pirrigt i luften. Så kändes det nog för de flesta, men så fort jag kom in och fick hälsa på respektive företag så kändes det jättebra och jätteskönt. Det var väldigt avslappnat och man kunde föra en trevlig konversation utan att få nervösa svettningar.

En mycket positiv sak jag vill berätta är att när rekryteringsdagen var över så visste jag mycket mer om Cisco än innan. Jag fick även reda på typiska arbetsuppgifter och problem som en Ciscotekniker kan ställas inför på en arbetsplats.

På Halmstad högskola har vi endast några laborationssalar där vi tränar på Ciscoutrustning och design av nätverk med olika protokoll och tekniker. Vi har heller inte fått så mycket kontakt med näringslivet som jag hade velat och behövt för att kunna utvecklas ännu mer som person. Därför var det jätteskönt att vi fick möjligheten att ställa frågor till CCIE-tekniker, Chef och VD samt andra rekryterare under besöket hos Cisco.

Certifieringar är bra men inte ett krav om man söker jobb som Ciscotekniker. Visst är det bra att visa upp certifikat för sin egen skull och att man då kan visa upp sina kunskaper på papper. Men många har svårt för prov och teoritester så om du har bra egenskaper och mycket kunskap inom ett ämne som du sedan kan applicera praktiskt så har du fortfarande mycket goda chanser till jobb. Men certifikat bör vara ett mål om man söker sig till tjänsten. Det är också ett krav för några av kunderna till företagen att de får en tekniker som kan visa upp på papper att han eller hon verkligen är certifierad inom området.

Jag ser nu verkligen fram emot att få börja arbeta och jag väntar ivrigt på att den sista delen av terminen på högskolan skall nå sitt slut. Nu är det bara examensarbetet och en programmeringskurs kvar och sedan är det dags för det riktiga arbetslivet. Men vi får ju inte glömma sommaren som jag längtar efter så mycket nu. Det hoppas jag att ni också gör för enligt mig är sommaren den bästa årstiden på året tätt följd av våren.

Om du är student och läser inom Cisco så tycker jag verkligen att du ska ta chansen och besöka Cisco under nästa års rekryteringsdag. Jag rekommenderar det verkligen.

Hoppas ni får en trevlig helg.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Vad ska du skriva examensarbetet om?

Waschman sa...

Jag och en klasskompis skall göra ett examensarbete inom Nätverksdesign och Datordrift.

Det skall handla om att bygga ett Cisco nätverk i grunden för hela arbetet och ovanpå det kör vi tunna klienter, troligen Sunray från Sun Microsystems. Det betyder att man kör "dumma" datorer utan lokal lagring som körs mot en central server som tar hand om vilket operativsystem man vill använda. Det används mycket i USA på universitet och sjukhus mm.

Själva idén som vi skall använda detta för kan jag tyvärr inte berätta om i nuläget. Det är hemligt!

Anonym sa...

Okej, låter bra. Lycka till!

Martin sa...

Vi anställde en kille igenom förra årets rekryterings kampanj.

Tänkte det kan vara intressant för dig att veta :)

// ATEA i Falun

Waschman sa...

Aha! Vad bra att ni fick möjlighet att utöka er personal. Var det en student eller någon med erfarenhet inom yrket?

Själv hade jag skrivit mitt CV och tagit med det till rekryteringsdagen i PDF-format på USB-minne men jag hörde att jag skulle mejla det istället. Typiskt nog glömde jag USB-minnet när jag kom tillbaka hem till min familj och upptäckte det dagen efter när jag satt på tåget till Halmstad :(

Men jag skall ladda upp det på er och de andras hemsidor efter att jag hämtat det nu till helgen.

Jag pratade även med olika CCIE-tekniker vilket jag tyckte var oerhört lärorikt eftersom jag själv satsar till 120% att utvecklas och nå den titeln.

Lycka till med rekryteringen!

Välkomna till bloggen

Välkomna ska ni vara kära besökare. Jag skriver om IT för att det är kul och för att jag vill dela med mig av information och kunskap. Jag försöker hålla bloggen så kategoriserad som möjligt för att ni enklare ska hitta intressanta länkar och artiklar.