21 februari, 2009

Webben: Konvertera webbsidor och dokument till PDF

Jag håller just nu på med ett litet webbprojekt och jag kände att jag ville spara resultatet från webbsidan i ett enkelt och standardiserat format. Min första tanke var att använda PDF men det fanns ingen riktig stabil webbsida där man kunde omvandla från html till pdf.

Efter några sökningar på Google fann jag ett program [1] som installerar en virtuell "låtsas" skrivare i din dator (jag använder Windows XP) som sparar utskriften som PDF istället för att skriva ut den på papper. Jättesmidigt! Jag vet att Adobe har ett liknande program/funktion som kostar en del pengar, men programmet jag fann är helt gratis.

Tips: jag har tidigare skrivit om hur man omvandlar word-dokument till pdf via en enkel instickningsmodul i Word från utvecklad av Microsoft. Windows: Office 2007 Omvandla till PDF

Programmet som konverterar/omvandlar dokument och webbsidor till pdf heter "doPDF" [1] och finns för tillfället i version 6.2 att ladda ner [2] från deras webbsida.

Mycket viktigt!
När man väljer att omvandla en webbsida till pdf så är det endast det som syns när man väljer "Förhandsgranska" på menyn "Arkiv" i er webbläsare (jag använder Firefox).

Följande text är för webbdesigners och utvecklare: det enda som omvandlas är det som är satt till media="print" om ni använder det eller media="all" som är standard i CSS.

Här nedanför visar jag exempel där jag omvandlat webbsidan för Gmail och PHP.net till pdf-format.

Exempel


(Klicka på bilden för att förstora) Här visar jag hur man börjar använda programmet doPDF efter att man har installerat det på sin dator.(Klicka på bilden för att förstora) Här kan ni se egenskaperna för den nya virtuella skrivaren. Det är bara att välja den i listan och sedan klicka på knappen "Properties"/"Egenskaper".(Klicka på bilden för att förstora) Och här ser ni resultatet från webbsidan php.net som PDF


(Klicka på bilden för att förstora) Webbsidan gmail.com


(Klicka på bilden för att förstora) Och här ser ni resultatet för gmail.com som PDF


Källor
[1] http://www.dopdf.com/
[2] http://www.software112.com/products/dopdf-free-pdf-converter+quick-download.html

Inga kommentarer:

Välkomna till bloggen

Välkomna ska ni vara kära besökare. Jag skriver om IT för att det är kul och för att jag vill dela med mig av information och kunskap. Jag försöker hålla bloggen så kategoriserad som möjligt för att ni enklare ska hitta intressanta länkar och artiklar.