12 april, 2007

Fel: PAGE_FAULT_IN_NONPAGED_AREA

Länk till engelsk/english artikel

Förord
Detta är en artikel om vad som kan vara fel och hur jag löste felet när man får ett "Blåskärms/Bluescreen/BlueScreenOfDeath" felmeddelande i Windows XP, av typen PAGE_FAULT_IN_NONPAGED_AREA - 0x00000050.

Tips!
Jag har märkt att det är många som har problem med detta och kommer till min artikel. Mina första ord till er är att det är 99% chans att det beror på ett hårdvarufel. Så testa koppla ur allt ur datorn - alla RAM-minnen, nätverkskort, ev ljudkort, USB enheter (inklusive trådlöst tangentbord). Det enda ni måste ha är minst ett RAM-minne som funkar, annars får ni väl testa, grafik, och mus plus tangentbord med PS/2 portar. Har ni inget kanske ni kan låna ett av någon eller så kan ni testa med ert trådlösa (USB) i alla fall. Läs gärna vidare i artikeln för att se hur jag fixade problemet.

Introduktion
Allt började med att mamma skickat ett SMS till mig när jag var på en militärövning i Arvidsjaur uppe i norr. I det stod det att datorn hemma hade kraschat och att den startade om sig hela tiden. Meddelandet fick jag först när jag var på väg hem från övningen eftersom batteriet på mobilen hade dött. Min första tanke var att mamma hade lyckats sabba datorn, igen, som alltid. Det är hon och sitt jobbiga magnetfält :).

Jag satte mig vid datorn efter att jag hade kommit hem och ätit middag och märkte inget ovanligt. Efter en stund kommer det en massa felmeddelanden som säger att registret inte går att läsa, att några filer är korrupta, att några filer inte kan hittas mm. Sedan låser sig datorn - det blir svart - och så kommer det fruktade BSOD (Blue Screen of Death). Viktigt information jag kunde hämta från texten var att det var av typen PAGE_FAULT_IN_NONPAGED_AREA, 0x00000050 (hexadecimal felkod), och att det kunde vara ett hårdvarufel.

Möjliga problem
Min första tanke var att det kunde vara en hårddisk eftersom en massa filer hade blivit korrupta och försvunna. Så jag körde några diagnostikprogram för att kolla hälsan på diskarna och partitionerna. Medan jag gjorde detta kollade jag upp felmeddelandet på Internet via min bärbara dator som fungerade. En sökning på Google gav att det kunde vara kopplat till RAM-minne eller grafikkort. Grafikkortet kollade jag upp via diagnostikprogrammet DXDIAG i kommandoprompten i Windows. Där körde jag några enkla test för att testa om DirectX 7, 8 och 9 fungerade normalt. Sedan öppnade jag datorn efter att testen för hårddiskarna var klara och testade byta ut mina 2 x 512Mb minnen mot ett 256Mb RAM-minne jag lånat av en kompis.

Säkerhetskopiering
Nån dag senare hade jag säkerhetskopierat båda mina hårddiskar och formaterat om dem för att säkerställa att min musik var säkrad. Datorn var tömd och Windows XP borta. Nu var det bara att testa om installationsprogrammet ville gå igenom alla procedurer igen utan att starta om datorn och ge mig ett BSOD. Installationen gick igenom felfritt och jag hade nu konstaterat att det var RAM-minnet som hade vållat problem.

Jag öppnade datorn igen och testade ett 512Mb RAM-minne åt gången för att se om det var fel på minnet eller på minnesplatsen som sitter på moderkortet... Vill ni veta vad som var fel?

Felet var
Felet bestod i att minneskretsarna i min äldsta minnesmodul som hade sex år på nacken hade börjat bli gamla. Det kunde inte allokera/reservera minne för program och tjänster lika bra som det andra. Det har presterat bra ända tills nu. Jag accepterar att det var det gamla minneskortet och inte det nya som jag köpte för två år sedan.

Lösning
Problemet är nu löst. Jag har beställt ett nytt RAM-minne som matchar det andra med rätt typ av kretsar och cache. Beställningen gjordes hos min favorit: Datorbutiken.com. Jag satte sedan in det i den gamla minnesplatsen, startade datorn, och det fungerare utmärkt.

Slutsats
Jag hade inte behövt säkerhetskopiera hårddiskarna, men det var lika bra ändå. PAGE_FAULT_IN_NONPAGED_AREA var för mig ett hårdvarufel - RAM-minnet. Det kan ju vara annorlunda för er andra, men på felmeddelandet låter det som om det skulle vara något med "pagefile" eller växlingsfilen som det heter på svenska; alltså det virtuella minnet. "Non-paged" är en konstig benämning på RAM-minnet. Operativsystemet (OS) använder växlingsfilen när det är slut på utrymmet i RAM-minnet. Nån enstaka gång hände det också att jag fick meddelandet IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL, 0x0000000A.

Här kommer ett litet utdrag från Microsoft:
"This Stop message occurs when requested data is not found in memory. The system generates a fault, which normally indicates that the system looks for data in the paging file." ... ... "Faulty hardware, a buggy system service, antivirus software, and a corrupted NTFS volume can all generate this type of error." ~ Microsoft


Att göra när man får felmeddelanden
Ta tag i en dator och sök på Internet (förslagsvis Google) efter ditt felmeddelande och läs diskussionerna på diverse forum för att kanske hitta din lösning.

Lycka till!

Extra
Här är ett exempel på när Microsoft lanserade Windows 98 och de fick en blåskärm
Windows 98 Blue screen

2 kommentarer:

Anonym sa...

Jag tackar så otroligt mycket för det hära inlägget. Hjälpte mig till 100%, jag gav upp hoppet om min dator, trodde den var helt körd men när jag en dag ändå bestämde mig för att försöka hittade jag detta inlägget.. TACK!

Waschman sa...

Tack så mycket.
Vad skönt att det hjälpte dig!

Välkomna till bloggen

Välkomna ska ni vara kära besökare. Jag skriver om IT för att det är kul och för att jag vill dela med mig av information och kunskap. Jag försöker hålla bloggen så kategoriserad som möjligt för att ni enklare ska hitta intressanta länkar och artiklar.