03 juli, 2008

Windows XP: Är inte utdött förrän 2014

Helt underbart - Microsoft lyssnar på sina kunder och återförsäljare av persondatorer och operativsystem och har därför nu kommit med ett härligt utlåtande:
"We plan to provide support for Windows XP until 2014"
~ Windows XP - The future [1]
Förklaringen: deras senaste operativsystem Windows Vista har inte blivit så populärt som Microsoft hade hoppats från början. De trodde starkt på att Vista skulle ta över den dominerande rollen som deras äldre operativsystem Windows XP har hållt med ett stadigt grepp.

Tidigare hade Microsoft sagt att de tänkte sluta med support, uppdateringar och försäljning av Windows XP fram t.o.m. Juni 2010. Nu har de alltså ändrat sig och har istället valt att förlänga tiden till år 2014.

Windows Vista är skräp och det börjar väl snart bli dags för skaparna att inse detta. Flera miljoner användare kan väl ändå inte ha fel!? Visst att Vista bjuder på vackrare gränssnitt och några smärre förbättringar men det är sannerligen inte stabilt ännu. Ännu värre är att det är så otroligt svårt att hitta allt man var van vid förut. Windows XP är stabilt och det är det vi vanliga användare samt företag vill ha.

Själv börjar jag emigrera från Windows mer och mer till Linux (Ubuntu 7.10) men vågar inte riktigt ta det där sista steget att lämna Windows helt och hållet. Om stödet för XP hade lagts ner redan vid 2010 hade jag nog inte haft några större problem att byta operativsystem illa kvickt.

Vi får väl alla hoppas på att nästa typ av Microsofts operativsystem blir en bättre succè än Vista och att vi som är programmerare och IT-support för våra nära och kära fortsätter att rekommendera XP för programvara och stabilitet. Självklart vill jag inte vara fast med Windows XP längre än vad som är nödvändigt och känner för att byta men den tiden kommer väl så småningom.

Det ska bli intressant och se o höra om hur det kommer gå för Microsoft - speciellt nu när Bill Gates (före detta chef) har slutat. Jag kan knappt vänta.

Referenser
[1] Windows XP - The future

2 kommentarer:

Linus sa...

Hej waschman! Du har väl inte missat att ubuntu 8.04 har släppts?
Somriga hälsningar

Waschman sa...

Nej, jag läser ju Datormagazin. Orkar bara inte ladda ner den senaste versionen när jag redan har 7.10. Väntar istället tills det uppdateras med lite mer smått och gott.

Det samma. Den här sommaren är lätt den bästa hittills och känns oändligt lång.

PS
Du får också ta och skaffa dig en blogg.

Välkomna till bloggen

Välkomna ska ni vara kära besökare. Jag skriver om IT för att det är kul och för att jag vill dela med mig av information och kunskap. Jag försöker hålla bloggen så kategoriserad som möjligt för att ni enklare ska hitta intressanta länkar och artiklar.