03 oktober, 2007

Cisco: Egen Cisco router för labb hemma

Jag är student på högskolan i Halmstad och går programmet Nätverksdesign- och Datordrift 60 HP första året. I programmet ingår kursen Cisco som behandlar datorkommunikation från grunden till expertnivå.

I dagsläget läser jag CCNA 2 och har fått höra att det kommer bli mycket praktiskt framöver i kursen, plus att tentan är ett praktiskt prov. Nu är det så att jag inte har labbsalarna på skolan lättillgänglia eftersom jag bor hemma (fanns inga lägenheter kvar) så jag tänkte att jag kanske skulle skaffa egen labbutrustning som jag kan öva på hemma när jag är ledig från skolan.

Jag frågade lärarna om de kände till någon hemsida eller företag som sålde begangnade nätverksenheter, i detta fallet Cisco routrar av typen 16xx, 25xx, 26xx, som är ungefär likadana som de vi använder på skolan. De kände till att det fanns några som kunde erbjuda detta men kom inte ihåg vem eller vilka. De sade att jag fick kolla upp det när jag kom hem. En sökning på Google på ett relevant ämne gjorde att en Google AdWord annons visades som ledde till en sida som sålde just begangnade nätverksenheter och tillbehör. Precis vad jag hade letat efter.

Så om du är ute efter en Cisco router eller switch av något slag att ha som labbutrustning utöver utrustningen i skolan, eller om du frågar runt på forum och auktionssajter om att du vill köpa en router, kan jag rekommera hemsidan http://www.stril.com/ som ägs av företaget Stril Networks. Företaget är både svenskt och engelskt så kommunikationen med deras support eller vanliga frågor via epost eller telefon ska nog inte vara några problem.

Om du vill söka på labbutrustning kan du använda menyn till vänster och gå till kategorin Product Pages. Gå vidare via länken Lab / Education för att komma till avdelningen för olika sorters nätverkspaket (labb-kit för exempelvis studenter). För närvarande har de Cisco 2501 och Cisco 2503 och switchar som verkar ganska hyffsat. Det finns även Cisco 1005 men den verkar inte så användbar för just detta ändamålet; kanske för just dig, men inte för mig.

Jag mejlade dem och frågade om priset för Cisco 2501 paketet som innehåller tre av varje. Fick höra att priset låg på ungefär 3700kr. Jag behöver bara minst två av varje så fick ett pris på ungefär 2500kr. Helt okej pris för mig eftersom jag har tjänat ihop lite extra pengar under det senaste året.

Så om du vill köpa begangnad nätverksutrustning rekommenderar jag er till Stril Networks.

Att tänka på
Det finns program på Internet som kan simulera en Cisco router eller switch. De flesta tillåter även design av nätverket.

3 kommentarer:

Patrik Berglund sa...

Hej!
Jag har följande till salu:
1 x 2501
1 x 877W
3 x Catalyst 2924XL
1 x 1900
2 x PIX506

Intresserad?

Patrik Berglund sa...

Programvaran du nämner heter Dynamips och fungerar ypperligt!

Du virtualiserar helt enkelt routrar på din PC, ung som VMware.

Waschman sa...

Nej tack jag är inte intresserad, men tack för att du frågade. Vid tillfället då jag skrev artikeln så tänkte jag mer på Boson, Packet Tracer m.fl. Nu i dagsläget använder jag faktiskt Dynamips och GNS3 för alla labbar och har gjort det sedan november eller december. Fast nu när jag studerar BCMSN med multilager switchar så blir det problem med Dynamips eftersom det bara stöder switchmodulen som inte stödjer switch-funktionerna fullt ut (t.ex RSTP).

Har faktiskt skrivit om GNS3 här på bloggen:
http://waschman.blogspot.com/2008/03/ntverk-gns3-v04.html
http://waschman.blogspot.com/2008/02/ntverk-dynamips-gns3-cisco-switch.html
http://waschman.blogspot.com/2008/01/ntverk-kra-cisco-ios-p-dator.html

Välkomna till bloggen

Välkomna ska ni vara kära besökare. Jag skriver om IT för att det är kul och för att jag vill dela med mig av information och kunskap. Jag försöker hålla bloggen så kategoriserad som möjligt för att ni enklare ska hitta intressanta länkar och artiklar.