08 februari, 2007

cacls i Windows XP

Artikeln kan också heta Behörigheter i Windows XP Home

Introduktion
Den här gången ska jag berätta om ett litet "gömt" program i Windows NT-familjen (NT, XP, 2000). Det heter cacls.exe och med det kan man ändra behörigheter till filer och mappar, om man nu känner för det.

Vill du slippa skapa ett administratörskonto för ditt barn, dina syskon, eller dina andra nära och kära bara för att de vill spela ett spel, eller använda ett program som är blockerat på datorn. Nu är väntan över. Läs artikeln så får du veta mer!


Att tänka på
Tänk på att detta som beskrivs i artikeln bara fungerar på de filer och mappar som befinner sig på en NTFS partition.

Funktionen går att komma åt lite mer smidigare om man gör på följande sätt
  • Windows XP Home edition: Gå in i "Felsäkert läge" och logga in som vanligt. Då kan man högerklicka på en mapp eller fil. Välj "Egenskaper" och gå till fliken "Säkerhet".
  • Windows XP Professional edition: Det finns en "Säkerhet" flik som standard.



Varför jag skriver om detta
Jag skriver den här artikeln för att jag använder Windows XP Home edition hemma på datorn och vill nämligen begränsa vissa saker i den för resten av familjen. Det räcker inte bara med ett administratörs konto och begränsade konton. Jag vill kunna ställa in säkerheten mycket noggrannt. Därför skriver jag detta för att det kanske finns fler där ute i mörkret som vill kunna göra detsamma (utan att behöva gå in i "Felsäkert läge").


Information
Cacls.exe är ett litet kommandoradsprogram för hantering av behörigheter (alltså säkerhet) för mappar och filer i Windows (se ovan för nämnda versioner). Det kanske ser lite krångligt ut men man lär sig efter en stund.

För att starta programmet gör då följande:

  1. Start
  2. Kör
  3. Skriv cmd
  4. Skriv cacls /? i den svarta DOS-prompten.
Nu bör du se något i stil med en syntax beskrivning av vad man kan göra och vilka parametrar man kan skicka till programmet. Du kan också testa exemplen som anges i länken ovan så ser du lite av vad det kan göra.

Ett exempel på ett bra användningsområde är om du vill låta ett eller flera syskon kunna spela ett spel som är blockerat för deras användare på datorn. Då behöver du bara ge dem nya behörigheter på mappen till spelet.

Ett annat exempel är att när min syrra ville ha svartvita bilder av de bilder hon tagit med kameran så gjorde jag ett litet PHP-Gtk 2 program som omvandlar en grupp med färgbilder till svartvita bilder. Kruxet var bara att hennes användarkonto inte hade rätt behörigheter för den installationen av PHP Gtk 2. Jag gav henne bara nya behörigheter med ett snabbt och snärtigt kommando i cacls.exe och så var det klart.

Det är ett väldigt användbart verktyg som tål att läras av andra i denna vackra men ack så mörka värld.


PHP-Gtk 2 programmet
Om ni vill ha programmet som nämndes i artikeln får ni vänta ett tag. Tänker släppa det som öppen källkod (eng. "Open Source") när min nyplanerade sida läggs upp. Där ska det vara mycket enklare att komma åt mina bloggar och allt material jag känner för att publicera för allmänheten. Kommer nån gång framåt sommaren om allt går som det ska och om jag har tid.

Sitter förresten här i Lumpen och kodar ett program i just PHP-Gtk2 som har cacls.exe integrerat i gränssnittet - allt för att slippa kommandotolken och för enklare åtkomst.


Avdelning, Höger vänster om, Marsch

Inga kommentarer:

Välkomna till bloggen

Välkomna ska ni vara kära besökare. Jag skriver om IT för att det är kul och för att jag vill dela med mig av information och kunskap. Jag försöker hålla bloggen så kategoriserad som möjligt för att ni enklare ska hitta intressanta länkar och artiklar.