04 januari, 2007

Ebooks - Vad är det och Hur får man tag på dem

Förord
Denna artikel kommer beskriva för er vad e-books är för något. Jag kommer också beskriva olika exempel för hur man kan hitta e-books på Internet.

Innan vi börjar
Tänk på att ni måste äga böckerna som ni laddar ner, om ni inte köper eller lånar en e-book förstås på lagligt sätt exempelvis via en sajt på Internet.

Introduktion
E-books (eller eBooks, ebooks) är elektroniska böcker som är en digital motsvaring till vanliga tryckta böcker. Man brukar höra det i samband med digital dokumentation, hårdvara som kan visa och- eller spela upp digitala böcker, alltså speciella handdatorer, penumeration på böcker eller tidningar på Internet med mera.

Företag och föreningar av olika slag kan använda e-böcker till att exempelvis sälja böcker via Internet i digital form som laddas ner direkt till datorn. Det finns också e-böcker i många olika format (ex. pdf doc txt rtf chm ...) för att ni som kunder ska kunna använda era favoritprogram för visning av e-böcker.

Lagligt och olagligt
Detta låter väl intressant och smidigt, men det finns ju då vissa nackdelar. En nackdel är att det nu är mycket lättare att dela med sig av e-böckerna till andra personer runt om i världen med hjälp av olika sajter som tillåter uppladdning av filer. Det finns också de som delar med sig av e-böckerna via diverse fildelningsnätverk.

Det finns otroligt många möjligheter med e-böcker, men det är som sagt mycket lättare för andra att bryta de copyright-lagar som är kopplade till böckerna; både digitalt och i vanlig bokform.

Hur hittar man ebooks för nerladdning
  • Man kan söka efter sajter som säljer e-böcker
  • Det finns vissa bibliotek som erbjuder e-böcker för låning. Dvs man laddar ner dem från bibiliotekets hemsida och när lånetiden går ut fungerar inte e-boken längre.
  • Det finns, som jag nämnde tidigare i artikeln, företag och föreningar som ger ut gratis e-böcker som till exempel nyheter, dokumentation, olika specifikationer för produkter med mera.
  • E-böcker finns också att få tag på olagligt sätt.
    • Via fildelningsnätverk
    • Genom privata eller publika FTP servrar
    • Vanliga hemsidor, fast gömda (kommer till detta senare)
    • Det finns sidor där man kan registrera sig för att få söka igenom deras databas med e-böcker som andra medlemmar har laddat upp.
    • Diskussionsforum på Internet är en bra källa för där brukar det cirkulera alltför mycket saker.
    • Man lånar en e-bok av en vän och sedan kopierar man den till datorn och behåller den efter att man lämnat tillbaks den.
  • Det finns nog många fler sätt att få tag på e-böcker men det får ni ta reda på själva.
Jag nämnde att det finns vanliga hemsidor där man kan hitta e-böcker, men som är gömda (oftast). Här kommer en beskrivning om hur man kan hitta några av dessa sidor med hjälp av de flesta sökmotorerna på Internet.
  1. Surfa till din favorit sökmotor
  2. Använd någon av följande söksträngar/söktexter/sökord för att göra en optimal sökning
    • intitle:"index of" OR inurl:ebooks namnet-på-boken
    • ebook namnet-på-boken +download
    • intitle:"index of" namnet-på-boken
  3. Om du har tur så hittar du vad du söker
Här är ett exempel på ett sökresultat: Resultat från e-bok sökning
Där hittar man bland annat Shellcoder's handbook.pdf, (MSPress) Writing Secure Code.pdf och mycket mer. Söksträngen jag använde kommer här: "shellcoder's handbook" intitle:index

Tänk på att ni måste äga böckerna som ni laddar ner, om ni inte köper eller lånar en e-book förstås på lagligt sätt exempelvis via en sajt på Internet.


Slutord
Det var allt för mig den här gången. Hoppas ni har lärt er något nytt och förbättrat era kunskaper om e-böcker.

2 kommentarer:

Anonym sa...

E-böcker = det du ser är det du kan få. Det betyder att du inte hittar den bok du söker.

Waschman sa...

Alla böcker finns naturligtvis inte men de flesta går att finna.

Välkomna till bloggen

Välkomna ska ni vara kära besökare. Jag skriver om IT för att det är kul och för att jag vill dela med mig av information och kunskap. Jag försöker hålla bloggen så kategoriserad som möjligt för att ni enklare ska hitta intressanta länkar och artiklar.