16 mars, 2009

Nätverk/VMWare: Workstation v6.5.1 "bridged" mode fungerar inte

Förord
Denna artikel är för alla som använder VMWare Workstation och har problem med "bridged"-mode (sv. brygga) nätverk. Jag har nämligen själv haft stora problem med detta sedan jag uppdaterade min VMWare Workstation från v5.5.x till v6.5.1. Innan dess fungerade "bridged" helt utan problem så när det inte längre fungerade efter uppdateringen misstänkte jag fel i konfigurationen.

Tips: På följande webbsida Workstation 6.5 - Networking is not working on VM in "bridged" mode [1] verkar det som om någon har ett likadant problem som jag hade. Det är ett forum på VMWares webbsida på engelska. Efter att jag läste där fann jag min lösning.

Introduktion
Idag används virtualisering för fullt både på hemdatorer och på små till stora företag. Företaget VMWare [2] är en av de största aktörerna inom detta område och är mycket populärt bland utvecklare som kräver stabila utvecklingsmiljöer och företag som behöver köra mer mjukvara på färre hårdvaruenheter - oftast servrar. Det jag kommer gå igenom är hur jag fick igång "bridged" mode i VMWare.

Tekniken
Jag tänker inte gå in på djupet om virtualisering men kort och gott kan man säga att man vi får möjlighet att installera flera operativsystem (gäst-operativsystem) på ett ensamstående operativsystem (värd-operativsystem). Dessa kallar vi i fortsättningen för värd och gäst. T.ex så kör jag Windows XP Professional som värd och mjukvaran VMWare Workstation (i fortsättningen kallar jag denna endast för VMWare-miljön) med Ubuntu 8.10, Windows Server 2003 (student edition), Windows Server 2008, extra installation av Windows XP Professional, Windows Vista 64-bit.


(Klicka på bilden för att förstora) Vy över hur systemet delvis är uppbyggt.

Problemet
Mitt problem var att jag inte fick "bridged" mode att fungera korrekt. Jag prövade med "NAT" och "Host-only" som nätverkstyp i VMWare-miljön men inget fungerade. Systemen fick inte någon IP-adress via DHCP utan de fick istället en annan privat IP-adress från en vmnet-adapter. Jag prövade även att sätta IP-adress manuellt men ingen lycka där heller.

Vägen mot lösningen
När jag läste på forumet jag nämnde ovan [1] så tänkte jag att det kanske beror på att VMWare-miljön inte känner igen mitt fysiska Gigabit-gränssnitt till nätverket. I forumet läste jag att man skulle testa stänga av den automatiska bryggningen (eng. Automatic Bridging) och se efter i registret på värd-datorn i nyckeln HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\VMnetBridge\Parameters\Adapters och kontrollera vilka adaptrar som fanns tillgängliga.

Jag fann inte något som var till nån nytta så jag började leta efter inställningar i VMWare-miljön. Till slut fann jag rätt menyalternativ.
Workstation v6.5.1:
Edit -> Virtual Network Editor
Då öppnas följande fönster:

(Klicka på bilden för att förstora) Gå till fliken "Automatic Bridging" och kryssa bort alternativet "Automatically choose an available physical network adapter to bridge to VMnet0".

Notis: När VMWare-miljön valde ett gränssnitt automatiskt åt mig valdes Microsoft Loopback Adapter vilket är helt fel. Det använder jag när jag konfigurerar och programmerar Cisco routrar i GNS3/Dynamips och vill ha åtkomst till mitt riktiga nätverk.

Som nästa steg måste man manuellt välja vilket fysiskt gränssnitt man använder på sin värd-dator. Det visas i följande fönster:

(Klicka på bilden för att förstora) I listen för VMnet0 väljer man sitt fysiska gränssnitt för nätverket. Jag själv har ett integrerat nätverkskort på mitt moderkort som är av typen NVIDIA nForce. Chansen är stor att ni har det likadant eller så har ni troligen DLink, Linksys, Cisco, Netgear Fastethernet Adapter eller liknande.

Tryck på knappen Apply och sedan OK för att spara ändringarna.

Testa
Nu kan ni testa att starta ert gäst-system igen och välja "bridged" som typ för nätverkåtkomst i VMWare-miljön. Allt fungerar perfekt för mig nu och jag får nu min efterlängtade IP-adress via DHCP som körs på routern i diagrammet högst upp.

Äntligen kan jag börja arbeta som vanligt igen när jag utvecklar dynamiska webbsystem och när jag kör Ciscosimulering i GNS3.

Resultat
Här nedanför visas resultatet av mina ändringar. Det är ett utdrag från terminalen i Ubuntu som visar min aktuella IP-adress.


(Klicka på bilden för att förstora) Verifiera att man fått rätt IP-adress.


Slutord
Tänk att lösningen på problemet var så enkelt egentligen. Jag hade problemet i tre veckor innan jag på riktigt orkade leta efter en lösning. Det hjälpte verkligen att söka på Google och läsa i forumet på vmware's webbsida.


Referenser
[1] http://communities.vmware.com/thread/197994?start=0&tstart=0
[2] http://www.vmware.com/

Inga kommentarer:

Välkomna till bloggen

Välkomna ska ni vara kära besökare. Jag skriver om IT för att det är kul och för att jag vill dela med mig av information och kunskap. Jag försöker hålla bloggen så kategoriserad som möjligt för att ni enklare ska hitta intressanta länkar och artiklar.