21 mars, 2009

Cisco: Rekryteringsdag i Stockholm

Den 19 mars 2009 var jag i Stockholm med några av mina klasskamrater från Halmstad högskola och besökte Cisco under deras rekryteringsdag. Några av våra Cisco-instruktörer följde också med på resan och det var skönt att se dem när vi kom fram för då visste vi att vi hade kommit rätt.

Rekryteringsdagen gick ut på att vi studenter skulle få prata med och bli intervjuade av våra (kanske) kommande arbetsgivare. De var guld- och silverpartners med Cisco och innan de började beskriva deras företag och verksamhet så hade de en cirka 20 minuter lång föreläsning. Jag hoppades verkligen på att det skulle ske på svenska men eftersom det kom några utländska studenter också till eventet så fick företagen improvisera och köra på engelska istället. Det tyckte jag var lite synd eftersom jag hade hoppats på svenska men det gick bra ändå.

Vi fick höra VD:n för Cisco och företagen som vi fick prata med och lära känna var följande:
  • Atea
  • TDC
  • Verizon
  • Cygate
  • Logica
  • Network Services
Cisco bjöd på mat (wraps), fika och drycker (Coca Cola och Kaffe) vilket jag tyckte var välbehövligt så man kunde hålla sig levande, pigg och glad hela dagen. Man blev dock lite seg när man stod och väntade i köerna till intvjuerna med företagen för det tog så lång tid innan man väl kom fram.

Innan jag kom in på min första intervju var jag självklart lite nervös och jag kände att det var lite pirrigt i luften. Så kändes det nog för de flesta, men så fort jag kom in och fick hälsa på respektive företag så kändes det jättebra och jätteskönt. Det var väldigt avslappnat och man kunde föra en trevlig konversation utan att få nervösa svettningar.

En mycket positiv sak jag vill berätta är att när rekryteringsdagen var över så visste jag mycket mer om Cisco än innan. Jag fick även reda på typiska arbetsuppgifter och problem som en Ciscotekniker kan ställas inför på en arbetsplats.

På Halmstad högskola har vi endast några laborationssalar där vi tränar på Ciscoutrustning och design av nätverk med olika protokoll och tekniker. Vi har heller inte fått så mycket kontakt med näringslivet som jag hade velat och behövt för att kunna utvecklas ännu mer som person. Därför var det jätteskönt att vi fick möjligheten att ställa frågor till CCIE-tekniker, Chef och VD samt andra rekryterare under besöket hos Cisco.

Certifieringar är bra men inte ett krav om man söker jobb som Ciscotekniker. Visst är det bra att visa upp certifikat för sin egen skull och att man då kan visa upp sina kunskaper på papper. Men många har svårt för prov och teoritester så om du har bra egenskaper och mycket kunskap inom ett ämne som du sedan kan applicera praktiskt så har du fortfarande mycket goda chanser till jobb. Men certifikat bör vara ett mål om man söker sig till tjänsten. Det är också ett krav för några av kunderna till företagen att de får en tekniker som kan visa upp på papper att han eller hon verkligen är certifierad inom området.

Jag ser nu verkligen fram emot att få börja arbeta och jag väntar ivrigt på att den sista delen av terminen på högskolan skall nå sitt slut. Nu är det bara examensarbetet och en programmeringskurs kvar och sedan är det dags för det riktiga arbetslivet. Men vi får ju inte glömma sommaren som jag längtar efter så mycket nu. Det hoppas jag att ni också gör för enligt mig är sommaren den bästa årstiden på året tätt följd av våren.

Om du är student och läser inom Cisco så tycker jag verkligen att du ska ta chansen och besöka Cisco under nästa års rekryteringsdag. Jag rekommenderar det verkligen.

Hoppas ni får en trevlig helg.

16 mars, 2009

Nätverk/VMWare: Workstation v6.5.1 "bridged" mode fungerar inte

Förord
Denna artikel är för alla som använder VMWare Workstation och har problem med "bridged"-mode (sv. brygga) nätverk. Jag har nämligen själv haft stora problem med detta sedan jag uppdaterade min VMWare Workstation från v5.5.x till v6.5.1. Innan dess fungerade "bridged" helt utan problem så när det inte längre fungerade efter uppdateringen misstänkte jag fel i konfigurationen.

Tips: På följande webbsida Workstation 6.5 - Networking is not working on VM in "bridged" mode [1] verkar det som om någon har ett likadant problem som jag hade. Det är ett forum på VMWares webbsida på engelska. Efter att jag läste där fann jag min lösning.

Introduktion
Idag används virtualisering för fullt både på hemdatorer och på små till stora företag. Företaget VMWare [2] är en av de största aktörerna inom detta område och är mycket populärt bland utvecklare som kräver stabila utvecklingsmiljöer och företag som behöver köra mer mjukvara på färre hårdvaruenheter - oftast servrar. Det jag kommer gå igenom är hur jag fick igång "bridged" mode i VMWare.

Tekniken
Jag tänker inte gå in på djupet om virtualisering men kort och gott kan man säga att man vi får möjlighet att installera flera operativsystem (gäst-operativsystem) på ett ensamstående operativsystem (värd-operativsystem). Dessa kallar vi i fortsättningen för värd och gäst. T.ex så kör jag Windows XP Professional som värd och mjukvaran VMWare Workstation (i fortsättningen kallar jag denna endast för VMWare-miljön) med Ubuntu 8.10, Windows Server 2003 (student edition), Windows Server 2008, extra installation av Windows XP Professional, Windows Vista 64-bit.


(Klicka på bilden för att förstora) Vy över hur systemet delvis är uppbyggt.

Problemet
Mitt problem var att jag inte fick "bridged" mode att fungera korrekt. Jag prövade med "NAT" och "Host-only" som nätverkstyp i VMWare-miljön men inget fungerade. Systemen fick inte någon IP-adress via DHCP utan de fick istället en annan privat IP-adress från en vmnet-adapter. Jag prövade även att sätta IP-adress manuellt men ingen lycka där heller.

Vägen mot lösningen
När jag läste på forumet jag nämnde ovan [1] så tänkte jag att det kanske beror på att VMWare-miljön inte känner igen mitt fysiska Gigabit-gränssnitt till nätverket. I forumet läste jag att man skulle testa stänga av den automatiska bryggningen (eng. Automatic Bridging) och se efter i registret på värd-datorn i nyckeln HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\VMnetBridge\Parameters\Adapters och kontrollera vilka adaptrar som fanns tillgängliga.

Jag fann inte något som var till nån nytta så jag började leta efter inställningar i VMWare-miljön. Till slut fann jag rätt menyalternativ.
Workstation v6.5.1:
Edit -> Virtual Network Editor
Då öppnas följande fönster:

(Klicka på bilden för att förstora) Gå till fliken "Automatic Bridging" och kryssa bort alternativet "Automatically choose an available physical network adapter to bridge to VMnet0".

Notis: När VMWare-miljön valde ett gränssnitt automatiskt åt mig valdes Microsoft Loopback Adapter vilket är helt fel. Det använder jag när jag konfigurerar och programmerar Cisco routrar i GNS3/Dynamips och vill ha åtkomst till mitt riktiga nätverk.

Som nästa steg måste man manuellt välja vilket fysiskt gränssnitt man använder på sin värd-dator. Det visas i följande fönster:

(Klicka på bilden för att förstora) I listen för VMnet0 väljer man sitt fysiska gränssnitt för nätverket. Jag själv har ett integrerat nätverkskort på mitt moderkort som är av typen NVIDIA nForce. Chansen är stor att ni har det likadant eller så har ni troligen DLink, Linksys, Cisco, Netgear Fastethernet Adapter eller liknande.

Tryck på knappen Apply och sedan OK för att spara ändringarna.

Testa
Nu kan ni testa att starta ert gäst-system igen och välja "bridged" som typ för nätverkåtkomst i VMWare-miljön. Allt fungerar perfekt för mig nu och jag får nu min efterlängtade IP-adress via DHCP som körs på routern i diagrammet högst upp.

Äntligen kan jag börja arbeta som vanligt igen när jag utvecklar dynamiska webbsystem och när jag kör Ciscosimulering i GNS3.

Resultat
Här nedanför visas resultatet av mina ändringar. Det är ett utdrag från terminalen i Ubuntu som visar min aktuella IP-adress.


(Klicka på bilden för att förstora) Verifiera att man fått rätt IP-adress.


Slutord
Tänk att lösningen på problemet var så enkelt egentligen. Jag hade problemet i tre veckor innan jag på riktigt orkade leta efter en lösning. Det hjälpte verkligen att söka på Google och läsa i forumet på vmware's webbsida.


Referenser
[1] http://communities.vmware.com/thread/197994?start=0&tstart=0
[2] http://www.vmware.com/

09 mars, 2009

Spel: Quake Live

För omväxlingens skull vill jag tipsa om ett online-spel som tidigare varit ett PC-spel. Så skippa alla artiklar och information om IT. Slappna istället av med ett superhärligt spel som bygger på ett av världens mest populära spel (i alla fall så har det varit det en gång i tiden år 1999).

Jag säger bara det - Wow, äntligen! Jag har längtat efter att Quake III skulle komma till liv igen när jag först hörde om spelutvecklingen för Quake Zero som nu heter Quake Live [1]. Spelet bygger på Quake III Area och kan köras direkt i din webbläsare. Många av banorna finns kvar (och så även Q3DM17) och det är samma spelutvecklare ID Software som står bakom idén.



Det är fortfarande 3D, FPS (First Person Shooter), hektiskt spelupplevelse och det är ett perfekt spel att köra om man studerar och inte orkar läsa mer i böckerna. Det är även förbättrat på många sätt men en av dem som jag älskar är att känslan fortfarande lever kvar från det gamla spelet, som faktiskt släpptes som öppen källkod (Open Source) för några år sedan av just ID Software.

Man behöver skapa ett online-konto i vanlig ordning och när proceduren är färdig kan man börja spela en testomgång mot Crash. Hon lär dig hur man spelar och anpassar sig automatiskt till din svårighetsgrad när du spelar.

När man sedan är redo för att spela på Internet mot andra tokiga adrenalinjagande spelare så matchas automatiskt din svårighetsgrad med andra på Internet som är ungefär lika bra som dig. Det finns även indikatorer som visar om en match har svårare motståndare som helt enkelt är bättre än dig på att spela Q3.

Observera dock att spelet fortfarande är i Beta-stadiet sedan 24 februari 2009 så det är ganska fräscht och ungt. Men än så länge har jag inte stött på några problem och matcherna fyller nästan kvoten på 16 spelare varje gång jag kör.

Det sista jag vill säga är att jag verkligen rekommenderar detta för er som vill spela ett riktigt fartfyllt och härligt spel. Jag tycker om det och hoppas att ni också kommer tycka om det. Om ni vill möta mig finner ni mitt alias Waschman på spelets webbsida.

Men det fattas en viktig del - de djupa detaljerna när man fraggar någon och ***** som bara flyger åt alla håll och kanter. Lite censur men ni som känner till spelet kan nog gissa vad jag menar.

Gå loss på spelarna - spela - fragga - njut.

Källor
[1] www.quakelive.com

Övrigt
en.wikipedia.org/wiki/Quake_Zero

Välkomna till bloggen

Välkomna ska ni vara kära besökare. Jag skriver om IT för att det är kul och för att jag vill dela med mig av information och kunskap. Jag försöker hålla bloggen så kategoriserad som möjligt för att ni enklare ska hitta intressanta länkar och artiklar.