23 april, 2008

Java: Programmering för mobiltelefonen

Lite kort information
Detta är egentligen ingen riktig artikel utan är än så länge bara en liten referens om man vill komma igång med javaprogrammering för mobiltelefoner. Länkarna är på engelska och innehåller guider för hur man sätter upp sitt första HelloWorld med J2ME (Java 2 Micro Edition). Lite senare framöver är det tänkt att jag ska skriva en fulländad artikel inom ämnet eftersom jag har tänkt att studera Javaprogrammering till höstterminen 2008.

Referenser
Ladda ner J2ME från Sun
Introduction to J2ME
Wireless Development Tutorial Part 1
Wireless Development Tutorial Part 2

17 april, 2008

Internet: Toppdomän för mobiltelefoner

Visste ni att det nu finns en toppdomän specificerad för mobiltelefoner? Jag upptäckte det idag när jag skulle kontrollera min statistik för en av mina webbsidor. Då såg jag att de hade en alternativ nerskalad version med toppdomänen ".mobi" eller även kallad "dotmobi".

Den ska helst endast användas för mobila tjänster på webben som sedan kan vara tillgängliga för både mobiltelefoner och handdatorer i ett smidigt och nerskalat format.

Här är ett exempel på en sådan formulerad (fiktiv) webbadress: http://www.example.mobi

För de som är intresserade och vill läsa mer om detta hänvisar jag er till Wikipedia [1] och till huvudsidan för dotmobi [2].

Källa
[1] http://en.wikipedia.org/wiki/.mobi
[2] http://mtld.mobi/ -- mTLD Global Registry

16 april, 2008

Vista: Service Pack 1 släppt (svenska)

I dagarna släpptes äntligen Service Pack 1 (SP1) för det senaste tillskottet inom operativsystem från Microsoft - Windows Vista i svensk version. Med detta hoppas man plugga igen många av de buggar som existerar i Vista och även göra systemet lite säkrare. Detta informerar IT-nyhetssidan IDG.se [1].

Här finns tillgång till både en 32- och 64 bitars version tillgänglig för nerladdning från Microsoft. [2]

Källa
[1] Efterlängtade service pack 1 för svenska Vista har landat
[2] Ladda ner 32-bit 64-bit

15 april, 2008

PHP: Spåra vilken sida man kommer från

Förord
Om ni programmerar i PHP så vet ni kanske att det går att spåra vilka sidor man kommer ifrån med hjälp av $_SERVER['HTTP_REFERER']. Det är ju bra men den aktiveras bara om en besökare klickar på en länk på en webbsida som sedan leder till er webbsida. Vissa problem kan uppstå om man vill spåra interna sidor. Nu ska jag försöka visa ett sätt man kan använda om man vill spåra vilken intern sida man kom ifrån, och det även om man manuellt skriver in en adress i adressfältet (t.ex www.example.com/admin/).

Introduktion
Här kommer en smidig lösning för att spåra vilken intern sida man kommer ifrån. Det kanske är så att man har ett administrationsskript som man endast får komma åt från en sida. Det finns många olika möjligheter.

Hur det fungerar
Vi väljer att spåra användaren med sessioner i PHP. Först sätter vi en konstant till ett specifikt värde (den aktuella adressen för sidan) om en session existerar, eller ett standardmeddelande om det är första sidan man besöker. Direkt efter kontroller sparar vi den aktuella sidan i sessionsvariabeln igen för att senare kunna kontrollera vilken sida man kommer ifrån på en annan sida. För att testa skriptet så skrivs även den föregående sidans adress ut på den aktuella sidan man besöker just för tillfället.

<?php
session_start();
// Spara föregående sida i en konstant
if (isset($_SESSION['referer'])) {
define('PREV_PAGE', $_SESSION['referer']);
}
else {
define('PREV_PAGE', 'ingen föregående sida. Detta är ditt första besök.');
}

// Spara ner den aktuella sidan för ett senare kontroll-tillfälle.
// Detta sparar även Querystringen om någon används.
$_SESSION['referer'] = $_SERVER['REQUEST_URI'];

/* Skriv ut adressen för föregående sida - Vilken sida man kom ifrån även om man skriver in adressen manuellt.
Fungerar dock inte med externa webbsidor. */
echo '<h1>Du kom från '. PREV_PAGE .'</h1>';
?>
Placera sedan koden på varje sida ni vill kontrollera.

12 april, 2008

Windows XP: Skapa katalog kommando ("hotkey")

Länge har jag velat ha ett kortkommando (hotkey på engelska) som skapar en katalog/mapp i just den katalogen man befinner sig i för tillfället i Windows. Jag vill t.ex kunna trycka på CTRL+N eller liknande för att skapa en katalog. Och så äntligen idag så fann jag ett litet program som sköter detta.

Det ligger i bakgrunden och avlyssnar olika tangentkombinationer och när vald kombination påträffas så skapas en katalog med ett förvalt namn. Programmet heter mdAxelerator [1] och är i dagens läge i version v0.02 så det är ganska nytt.

Programmet fungerar bara i Windows XP, Windows 2000 och Windows Server 2003.

Källa
[1] Ladda ner programmet mdAxelerator här

10 april, 2008

WebbTips: Hemsida på 4 minuter

Det finns ett företag som heter dinStudio [1] och de har som marknadsföring att man ska kunna skapa en "hemsida på 4 minuter". Det låter bra och de har många kunder. Jag tycker det är bra att det finns sådana här tjänster som underlättar för "vanligt" folk att skapa webbsidor för det behövs verkligen.

Själv har man ju varit med om att ge respons på webbsidor som skapats på t.ex ett webbutrymme som administreras av en tele- och internetleverantör. Ett utrymme för webbsidor på vanligtvis 5MB där man kan publicera en liten sida om familjen, intressen, sin vardag, kan visas upp för släkt och vänner, och mycket mer. De flesta sidorna är ganska hemska och har dålig kod eftersom de flesta inte har kunskaper inom webbdesign. Därför tycker jag det är bra att det finns andra möjligheter för att skapa webbsidor enkelt. Koden som skapas följer vanlig XHTML Transitional 1.0 och använder även CSS för design och layout.

Priserna varierar och är ett hyfsat rimligt pris för ett år. Men då gäller det verkligen att man kan använda verktyget som underlättar designen för annars får man väl hyra/anställa en webbdesigner som gör jobbet ändå. Det finns många där ute i världen som är väldigt otekniska så jag hoppas att det är enkelt att komma igång och sedan lägga till nya sidor etc.

Jag har upptäckt att det finns mallar för att underlätta skapandet av webbsidorna och innehållet men många av de kunder som listas under Hemsidor [2] använder väldigt snarlika designer. Personligen tycker jag det blir för likt andra sidor så de borde ha ett större förråd med mallar.

Jag måste nämna att jag inte har testat deras tjänst eller gjort en grundligare utvärdering så ni får pröva själva om ni är intresserade av deras tjänst.

Tillägg 16/6-08
Några jag känner har testat deras tjänst och tycker att det är smidigt eftersom de inte har några som helst kunskaper inom webbdesign. Det duger som sagt om man har en personlig webbsida eller kanske en sida om familjen men om man har ett företag som behöver en webbsida tycker jag att man ska pröva något annat. Men sådan är jag.

Källa
[1] dinStudio
[2] Hemsidor

Webbdesign: CSS Design och layout galleri

Riktigt snygga layouter och design som har skapats med CSS
Är det inte fantastiskt att webbsidor i dag ser så mycket snyggare ut än vad de gjorde i första början. Webben har utvecklats radikalt och man har även haft möjligheter att utveckla webbapplikationer som är tänkta att ersätta våra hederliga programvaror i framtiden. Men med funktion och logik kommer ett ansvar för att skapa en attraktiv webbsida eller webbtjänst som besökarna tycker om. Det är en utmaning som många har försökt sig på och många har lyckats utmärkt.

Här publiseras en lista på mina favorit-gallerier som listar CSS design för webben:
Själv så har jag alltid använt mig av CSS men det är svårt att få en webbsida att se ut likadant i många olika webbläsare och samtidigt attrahera besökare med design och innehåll. Därför brukar jag även söka efter inspiration på webben för att få fler idéer och tips. Sedan försöker jag även diskutera med några av mina vänner som också är intresserade av webbdesign men de är inte lika pålästa som mig ännu men de avancerar framåt med framgång.

Slutord
En design och layout med CSS skapar så mycket renare kod och det är samtidigt väldigt kraftfullt. Så om ni är intresserade av CSS men inte har tillräckliga kunskaper eller inte kommer på några idéer så kan jag rekommendera ett besök till en av webbsidorna som jag har listat här ovanför.

08 april, 2008

Windows XP: Operativsystemet får leva t.o.m 2010

Nu är det bekräftat av Microsoft att Windows XP får leva vidare t.o.m. år 2010 [1]. Innan var det bestämt att Microsoft skulle sluta sälja operativsystemet (OS) i juni detta året men det har nu blivit framflyttat. Det beror på att mobiltelefoner som använder Windows som OS ännu inte klarar av att hantera Windows Vista. Därför har de beslutat att flytta fram datumet för slutförsäljning. Detta betyder att man fortfarande kan köpa en dator med Windows XP som OEM-version.

Det är ett positivt drag av Microsoft och de får då även mer tid på sig att förbättra Vista och allmänheten får även de mer tid på sig att lära sig den nya designen och alla nya funktioner i Vista. Detta bevisar att Microsoft tänker på konsumenterna - eller vad tycker ni?

Källa
[1] Microsoft Press

07 april, 2008

Apache: Testa mod_rewrite

Det är ett exempel för de som använder webbservern Apache. I exemplet nedanför testar jag med PHP om servern har blivit korrekt konfigurerad för användning av "mod_rewrite".

Skapa först en fil som du kallar för rewrite.php och skriv sedan följande kod i filen:

<html>
<head>
<title>Testa Apache mod_rewrite</title>
</head>
<body>

<h2 style="text-align: center;">

<?php
// En variabel som används i testet
if ($_GET['link']==1)
{
echo"Du använder inte mod_rewrite";
}
elseif ($_GET['link']==2)
{
echo"Grattis! Du använder Apache's mod_rewrite";
}
else
{
echo"Apache mod_rewrite Test";
}
?>

</h2>
<p><a href="rewrite.php?link=1">Länk 1</a> = rewrite.php?link=1</p>

<p><a href="link2.html">Länk 2</a> = link2.html</p>
</body>
</html>

Skapa sedan en fil som du kallar för .htaccess och lägg sedan till följande kod i filen:
RewriteEngine On
RewriteRule ^link([^/]*)\.html$ rewrite.php?link=$1 [L]

Så här fungerar det: Båda länkarna leder till samma sida men de ser olika ut. Länk 1 anropar rewrite.php direkt med parametern 1. Länk 2 anropar link2.html och detta upptäcker mod_rewrite (om vi har gjort rätt) och ser efter i sin RewriteRule vilka adresser som ska omvandlas till rewrite.php?link=x.

Fotnot
I min httpd.conf har jag satt
AllowOverride All
som tillåter att vi kan ändra allt i en .htaccess-fil, och
LoadModule rewrite_module modules/mod_rewrite.so
som aktiverar mod_rewrite för Apache.

Källa
Jag fann koden på följande sida how-to-test-check-if-mod-rewrite-is-enabled och den hör till Webune.com. Men det är jag som har översatt till svenska och gjort koden mer lättläslig.

06 april, 2008

Webbdesign: Tillgänglighet för webben

Vill ni skapa en webbsida som följer dagens webbstandard? Vill ni att vem som helst ska kunna få tillgång till innehållet på sidan? I så fall tycker jag ni ska läsa igenom Web Content Accessibility Guidelines 1.0 [1] som har skapats av webbstandard organisationen World Wide Web Consortium - W3C [2].

Den har funnits sedan år 1999 och innehåller en checklista på saker som ska och kan vara med på en webbsida som försöker följa standarden. Många av punkterna innehåller olika prioriteter som prioriteras från 1 till 3, där alla punkter som har prioritet 1 måste finnas med på den webbsida som följer riktlinjerna.

Om man inte är en erfaren webbdesigner kan det vara svårt att lägga in stöd för många av punkterna men det är en bra början för er som vill lära er grunderna för att skapa tillgängligt webbinnehåll.

En annan webbsida som kan vara bra att läsa om man är intresserad av detta är W3Schools [3] som innehåller guider och exempel på kod som kan användas för att utveckla webbapplikationer och vanliga webbsidor (t.ex HTML, XHTML, CSS, XML, PHP, AJAX, ...) och mycket mer.

Källa
[1] http://www.w3.org/TR/WAI-WEBCONTENT/
[2] http://www.w3.org/
[3] http://www.w3schools.com/

Webbdesign: 10 Monokroma Webbsidor

Idag när jag satt och surfade runt på Internet fann jag en blogg som har skrivit en post om 10 monokroma webbsidor [1]. Sidorna som presenteras är ett halvår gamla så några av dem har förändras sedan dess. Jag tycker i alla fall att det kan vara ett bra tips för dig som vill designa en stilren webbsida, som synskadade inte har några problem med att läsa. Jag tycker även att det är snyggt med grå, svart, vita webbsidor. Det viktiga man måste tänka på är att då inte fylla sidan med för mycket text och göra den rörig.

Källa
[1] http://tutorialblog.org/10-monochrome-websites/

Nätverk: Cisco simulatorn GNS3 v0.4.1 bugg fix

Utvecklarna bakom det fantastiska programmet GNS3, som används för att simulera Cisco routrar, har släppts i ännu en ny version [1]. Fast denna gången är det inga större ändringar utan bara några bugg-fixar som är mycket viktiga. Det var under den senaste versionen (v0.4) som de flesta buggarna uppstod och utvecklarna har arbetat hårt med att samla in information och buggrapporter av några av oss som använder programmet.

Det är två saker som jag hoppas ska fungera bra vilka är unicode förbättringen och att man kan ändra konsolport. Vet inte riktigt om jag har förstått det rätt men hoppas att de menar att man kan flytta på kablarna om man har satt dem på fel ställe.

En annan viktig bugg var uppdateringen av "Externa Hypervisor" anslutningar som sägs avbrytas efter förra uppdateringen. Detta är något som jag verkligen vill testa inom kort för jag vill testa att komma åt min fysiska (riktiga) Cisco switch och sedan ansluta till den från Dynamips programvaran via GNS3.

Källa
[1] http://www.gns3.net/news/gns3-0.4.1-released.html
http://www.gns3.net/download

05 april, 2008

IT/Framtiden: Epic 2015

Följ med på en fantastisk framtidsresa som berättas i denna kortfilm engelska [1]. Den handlar kort om hur en grupp människor tror att teknikvärlden kommer se ut år 2015. Där nämns bland annat Google, Amazon, Microsoft m.fl samt deras kontroll över världen.

Framtiden? Att alla tidningar försvinner och varje person själv kan publicera och sända ut information och nyheter som händer i realtid - GPS Broadcasts!

Jag har egentligen lite svårt att riktigt beskriva denna kortfilm men jag rekommenderar verkligen att ni ser den, eller rättare sagt lyssnar på vad de har att säga. Den beskriver en verklighet som inte alls verkar vara så långt borta eller så olik den värld vi lever i idag.

Se den! Hör den!

Videon är skapad av Robin Sloan och Matt Thompson

Källa
[1] http://www.albinoblacksheep.com/flash/epic

Övrigt: Aktivera multimedia-knappar i Winamp

Introduktion
Är någon av er läsare en lycklig innehavare av ett multimedia tangentbord, ett sådant med extra knappar där man kan byta låtar, pausa, starta och stoppa musiken på datorn? Om ni svarar nej tycker jag absolut att ni ska skaffa ett för det underlättar verkligen när man sitter vid datorn och arbetar och lyssnar på musik samtidigt om man t.ex vill byta låt.

Detta är mest för er som har ett sådant tangentbord men som inte kan få igång knapparna i t.ex musikspelaren Winamp. Jag skriver detta eftersom jag igår hjälpte en vän med att ställa in detta på hennes nya dator. Det brukar följa med programvara som låter användaren ändra inställningarna för tangentbordet men i detta fallet fanns inget sådant.

Få igång multimedia-knapparna för er tangentbord i musikspelaren Winamp.

Observera att detta är en beskrivning för Winamp version 5 (5.531) engelsk version [1] som är den senaste i dagsläget. Den kan ni ladda ner från deras webbsida [2].
  1. Öppna Winamp.
  2. Gå in på menyn "Options".
  3. Välj "Preferences" eller tryck på tangenterna CTRL+P.
  4. I menyn till vänster klickar ni er vidare till "Global hotkeys" (nr 9 uppifrån).
  5. Nu i rutan till höger kryssar ni för "Enable default multimedia key support (...)".
  6. Tryck på knappen "Close" och ni är klara.


Testa
Nu kan ni testa om knapparna fungerar. Gör detta genom att testa lägga till minst två låtar i Winamps spellista. Minimera programmet och öppna ett annat program som t.ex MS Paint.
Nu kan ni testa byta låt genom att trycka på knappen som symboliserar nästa låt. Testa även att pausa/stoppa/starta låten samt att höja och sänka volymen.

Klart!

Källa
[1] http://www.winamp.com
[2] http://www.winamp.com/player/free-download-full?lang=en-us

Webbdesign: Gårda Brygga Portal

Ett webbprojekt
För inte så länge sedan satt och någon annan jag känner och diskuterade om Gårda Brygga, som befinner sig vid kusten i Åsa i norra Halland, och kom fram till att det behövs en webb-portal för att samla ihop all information om området och några av dess föreningar på ett enda ställe. Vi kom då fram till att Gårda Brygga skulle få en egen webbsida [1] där man i framtiden kan läsa om området, badplatser, parkering, båtplatser med mera.

Portalen är främst till för de som bor och lever runt omkring området men kan även rekommenderas till turister lite senare framåt sommaren så vi hoppas på att lägga upp mer information.

Det är som sagt en webbsida och det är jag som har fått i uppgift att designa den. Jag har precis gått en fortsättningskurs i webbdesign och bättrat på mina kunskaper. Min strävan är att vem som helst ska kunna komma åt sidan - oavsett handikapp eller lässvårigheter.

Det är mitt första stora projekt som kommer vara tillgängligt för allmänheten så därför satsar jag även på att försöka stödja olika webbstandarder för att underlätta för er besökare.

Webb-portalen förväntas vara klar någon gång i maj så allt kan hända tills dess. Men det som är planerat än så länge är att det ska finnas olika CSS-mallar som ska underlätta för dem med olika lässvårigheter. Det ska finnas möjlighet att omvandla portalen till svartvit, normal, stark kontrast och/eller större text.

Så letar ni information om något i Gårda Brygga så får ni gärna göra ett besök till webbsidan för att se om ni finner vad ni söker.

Källa
[1] http://www.gardabrygga.se Adressen leder till webb-portalen för Gårda Brygga (norra Halland)

01 april, 2008

Säkerhet: Kontrollera hårddiskarna

Förord
Säkerhet är viktigt i ett IT-system och då ska man inte glömma hårddisken som kan krascha och ställa till problem så att data blir korrupt och kanske till och med försvinner för gott. Här får ni ett litet tips för hur ni möjligen kan förhindra att detta händer just er.

Introduktion
Det finns en program som heter Hard Disk Sentinel som kan kontrollera och undersöka kvalitet och livslängd på många olika sorters hårddiskar. Det kan användas för att t.ex kontrollera en begagnad dator innan betalning, om hårddiskarna i datorn mår bra och om de behöver bytas ut eller inte. Utöver detta ingår lite mer avancerade funktioner och lägen som kan visa ännu mer information än vad som egentligen är nödvändigt.

Funktion
Hard Disk Sentinel fungerar för IDE, Seriell ATA (S-ATA, e-SATA), SCSI, USB och annan extern hårdvara som nämns på programmets webbsida [1].
"Det är bättre att undvika en hårddisk krasch än att försöka återskapa data på en redan kraschad hårddisk" ~ hdsentinel.com
Programmet finns i en betalversion och en gratis version. Jag har inte testat betalversionen men gratisversionen vet jag kan köras via DOS (t.ex FreeDOS Project [2]). På webbsidan finns länkar som låter er skapa en CD-skiva som kan startas upp automatiskt när man startar sin dator; en såkallad boot-skiva, och till och med filer för att kopiera till en diskett eller ett USB-minne.

Programmet undersöker S.M.A.R.T för valda hårddiskar och mycket annat. Jag rekommenderar starkt att ni testar programmet om ni har en hårddisk med viktiga data som ej får gå förlorade.

Slutsats
Efter den här lilla artikeln hoppas jag att ni har förbättrat er säkerhet lite mer än förut. Nu kan ni i lugn och ro beställa en ny hårddisk och säkerhetskopiera alla data innan det är för sent. Detta kan liknas vi en attack mot ett IT-system där data tas bort och/eller skickas till konkurrenter eller för egen vinning av onda hackers (alla hackers är inte onda så den egentliga benämningen är väl crackers) - kort sammanfattat: dataförlust vilket, i dagens läge, är ett mycket viktigt samtalsämne på många företag runt om i världen.

Källor
[1] http://www.hdsentinel.com
[2] http://www.freedos.org

Windows XP: Windows Flip från Vista

Idag upptäckte jag ett grymt program som heter WinFlip. Men vad kan det göra kanske ni undrar? Jo det fungerar som så att det är en portning av nyheten Windows-Flip till Windows XP från Windows Vista som aktiveras när man trycker ner Windows-tangenten + TAB. Allt kan skötas från en ikon vid klockan längst ner i hörnet som heter WinFlip (launcher). Vill man ändra en inställning högerklickar man bara på ikonen och väljer vad man vill ändra.

Länge har jag velat ha en liknande funktion i Windows XP efter att ha testat en version av Vista som hade stöd för detta (notera att inte alla utgåvor av Vista har stöd för funktionen, eller så beror det på att grafikkortet är för dåligt). Och nu äntligen behöver jag inte vänta längre.

En skärmbild som visar hur det kan se ut finns på deras webbsida.

I nuläget (v0.42) finns det endast stöd för engelska och några andra språk och alltså inte svenska som ju hade passat alldeles utmärkt. För er som är intresserade får ni gärna erbjuda er att översätta programmet. Kontakta bara skaparna av programvaran, vilket nämns i läsmig-filen (readme.txt).

Än så länge har det inte uppstått några problem för mig. Men om ni verkligen vill vara säkra på att ert system inte påverkas och kan ta skada så hänvisar jag er till att först skapa en Återställningspunkt i Windows med programmet System Återställning.

Webbsidan till de som har skapat programmet är winflip.stylekings.de [1] och det är gratis för allmänheten att ladda ner [2]. Något säger mig att skaparna är japanska men det återstår för er att upptäcka.

Tillägg 5/4-08: Jag har upptäckt några fåtal gånger de senaste dagarna att programmet ibland kraschar av okänd anledning. Man får då ett meddelande av Windows som frågar om man vill skicka en felrapport. Än så länge har jag ingen lösning men förutom dessa få tillfällen då det kraschar fungerar det utmärkt.

Källor
[1] http://winflip.stylekings.de
[2] http://winflip.stylekings.de/download

Välkomna till bloggen

Välkomna ska ni vara kära besökare. Jag skriver om IT för att det är kul och för att jag vill dela med mig av information och kunskap. Jag försöker hålla bloggen så kategoriserad som möjligt för att ni enklare ska hitta intressanta länkar och artiklar.