Nu ska jag gå igenom hur man kan använda sin skrivare hemma i nätverket, om man nu har detta installerat och färdigt redan. Du behöver ingen så kallad nätverksskrivare för att man ska kunna skriva ut på den från en annan dator. Det enda som krävs är att den dator som skrivaren är kopplad till (via USB eller LPT/Parallell) är igång när man försöker få åtkomst till skrivaren. Det är faktiskt det enda kravet. Det bästa med det är att det då lämpar sig alldeles utmärkt om man har en egen server där hemma som står och snurrar i ett hörn.
Jag kommer gå igenom hur man gör detta i Windows XP (engelsk version) men det är nog ungefär likadant i Windows Vista och kanske möjligtvis Windows 98.
Krav
- En skrivare med USB- eller LPT kontakt.
- En dator som är igång hela tiden.
- Skrivaren måste installeras och kopplas till den datorn som står på hela tiden.
Ni måste tillåta Windows Fildelning i Brandväggen om detta ska fungera. Detta alternativ är alltid blockerat som standard av Microsoft av säkerhetsskäl.
Steg 1 :: Dela ut skrivaren i nätverket
- Det första vi måste göra är att dela ut skrivaren i nätverket innan vi kan använda den. Det gör vi genom att i Windows XP öppna "Printers and faxes" på startmenyn. Om ni inte hittar den finns den tillgänglig i "Control Panel", också på startmenyn. I kategorivyn öppnar ni "Printers and Other Hardware" och sedan "Printers and Faxes". I det klassiska läget letar ni bara upp ikonen "Printers and Faxes" och dubbelklickar på den.
- Högerklicka sedan på den skrivarikon som hör till den skrivare ni vill dela ut och välj "Properties".
- På fliken "Sharing" kryssar ni för rutan "Share this printer".
- I textfältet "Share name:" skriver ni vad ni vill att skrivaren ska heta på nätverket. Välj helst ett namn på max 8 tecken men det går att använda fler om man vill, men det är inte rekommenderat.
- Klicka sedan på "OK" och stäng alla fönster.
Nu har ni delat ut er skrivare i nätverket.
Steg 2 :: Lägga till skrivare
- Nu ska vi lägga till skrivaren som en enhet på en dator på nätverket som är ansluten via datorn som står på hela tiden (vi kallar datorn för server i fortsättningen). Ett enkelt sätt man kan testa detta på om man har kontakt innan man börjar är att använda kommandot ping i kommandotolken i Windows. Pinga servern och se om ni får svar. Får ni ett till fyra så kallade "reply" meddelanden är det ok och vi kan börja försöka lägga till skrivaren.
- Om ni förflyttar er till samma fönster igen där vi hade ikonerna för skrivare på datorn ("Printers and Faxes") så ska ni se en länk eller ikon som heter "Add printer" eller "Add a printer". Klicka på den för att starta en guide.
- Klicka på "Next".
- Kryssa för att vi vill lägga till "A network printer, or a printer attached to another computer".
- Klicka på "Next".
- Kryssa för rutan "Connect to this printer (or browse ...)".
- I textfältet "Name:" skriver ni nu "\\ip_på_server_eller_serverns_namn_här\namnet_på_skrivaren_från_steg_1_här".
Exempel: \\familjenserver\HPDeskjetPrinter- Klicka på "Next".
- Tryck på "OK" om det kommer upp en popup-ruta.
- Kryssa för rutan "yes" om ni vill använda skrivaren som standard skrivare och klicka sedan på "Next".
- Om det lyckades kommer ni nu få upp en ruta med information om skrivaren som är utdelad på nätverket. Då är det bara att klicka på "Finish" och ni är klara.
Steg 3 :: Verifiera installationen
- Nu borde det komma en ikon till i rutan för "Printers and Faxes".
- Högerklicka på skrivarikonen och välj "Properties".
- Ni bör nu se några egenskaper för skrivaren.
Steg 4 :: Testa skrivaren
Öppna nu Microsoft Word, Open Office, Wordpad, Anteckningar eller någon annan textredigerare på den dator som är ansluten till servern via nätverket, som alltså inte fysiskt kopplad till skrivaren. Testa skriv ett stycke och lägg gärna till en bild. Testa nu skriva ut den, vanligen med menyn "File > Print" och tryck på "Print" eller tangentbordskombinationen CTRL+P.
Om ni får en vacker utskrift i färg eller i svartvit så vet ni att det fungerar som det ska. Glöm inte att servern måste vara påslagen för att det ska gå att skriva ut.
Tillägg 29/12-07
Detta sättet jag har beskrivit i artikeln är effektivt om man har en gammal dator där hemma. Man behöver då alltså inte köpa en skrivare med nätverksfunktioner för en extra tusenlapp. Visst att det är smidigare med en nätverksskrivare redan från början som fungerar utan krångel och inställningar men gillar man att trixa lite med tekniken i hemmet (eller på jobbet) tycker jag man ska ta ett sätt fungerar utan att betala extra. Jag gissar att minst hälften av er som läser detta har minst två datorer hemma, kanske t.o.m. en gammal dator som ingen använder (Win95, Win98, gammal WinXP ...), kopplade i ett nätverk, plus en skrivare kopplad till en dator för utskrifter för jobbet, skolarbete, inbjudningskort med mera. Då har ni redan det som krävs.
Tillägg 29/1-08
Det finns även något smart som kallas för skrivarservrar. Det är små dosor som nu även finns i trådlöst format där man kopplar skrivaren via USB och sedan installerar man den och använder den över nätverket trådlöst. Då behöver man ingen riktig server stående och man kan placera skrivaren var man vill i byggnaden. Själv har jag aldrig testat detta alternativ men har bara läst om det. Jag nämner här tre olika skrivarservrar som ni kan kolla upp om ni är intresserade. Linksys WPS54G, Netgear WGPS606 och D-Link DP-G310.
Lycka till med utdelningen av skrivaren i nätverket.
3 kommentarer:
Tack, enkelt och lätt!!
TACK! Jag har försökt innan att koppla vår skrivare till båda datorerna, men ingen har lyckats förklara det för mig. Nu har vi ett nätverk OCH två datorer kopplade till samma skrivare! Superbra guide!
Vad kul att ni fick det att fungera! Det gör mig glad :)
När jag snart flyttat till Halmstad kommer jag lägga upp steg för steg hur man gör med bilder för att göra det enklare.
Skicka en kommentar