27 december, 2007

Säkerhet: DRM-skyddade ljudfiler

Introduktion
Vad är DRM?
DRM står för "Digital Rights Management" och är ett sätt för industrin att skydda musik så att man inte kan kopiera musiken till andra enheter för vidare piratkopiering och distribution.

Om ni någonsin har köpt en låt eller skiva från Internet för direkt nerladdning har ni mycket troligt laddat ner DRM-skyddade musikfiler till 95%. Tycker ni det är jobbigt att det inte går att spela låtarna på er MP3? Läs då vidare.

Omvandla DRM-skyddad låt till icke-DRM-skyddad låt
Tricket är mycket enkelt att genomföra och det räcker att ni har en vanlig dator och låten som ni vill ovandla på hårddisken. Om datorn har ett ljudkort kan processen utföras. Det går till så att man spelar upp låten som är skyddad och samtidigt spelar in musiken via ljudkortet till en musikfil som är helt ren från skyddet. Sedan går det att applicera olika omkodare som kodar om formatet från till exempel WAV till MP3 eller liknande.

Vilka program kan användas?
TotalRecorder är ett alternativ jag använder för att spela in musik från gratis radiostationer på Internet. Det kan spela in direkt från ljudkortet och direkt från ett program (Windows Media Player, Winamp, iTunes etc) etc. Sedan finns det ett annat program som har uppmärksammats på några diskussionsforum på Internet. Det programmet heter Tunebite och sägs är effektivt. Själv har jag aldrig testat att ta bort ett DRM-skydd från en låt så jag kan inte garantera att det ska fungera, men principen är funktionell. Och det förstår ju vem som helst att det finns program som spelar in ljud från enskilda program eller ljudkortet i en dator. Logiskt! Om det inte skulle fungera kan man ju alltid klaga och säga att det inte kommer något ljud från högtalarna eller att ljudkortet är trasigt eftersom datorn då inte vet hur den ska spela upp och skicka ljudet till "lyssnaren".

Vad säger lagen?
Rätt och slätt - att det är förbjudet att knäcka eller ta bort skydd från upphovsrättsskyddat material och liknande. Det är alltså upp till er själva att utvärdera huruvida ni vill ta bort skyddet eller inte.

Så här långt...
Denna mycket kortfattade guide lämpar sig alltså för privat bruk och för de som vill lära sig mer om DRM och dess svagheter. Jag kan alltså inte hållas ansvarig om ni följer guiden och om det händer något.

Källor
www.wikipedia.org - Sökning DRM
Remove DRM from WMV - Ta bort skydd från DRM-skyddat material (speciella)

Nätverk: Använda skrivare i nätverket

Introduktion
Nu ska jag gå igenom hur man kan använda sin skrivare hemma i nätverket, om man nu har detta installerat och färdigt redan. Du behöver ingen så kallad nätverksskrivare för att man ska kunna skriva ut på den från en annan dator. Det enda som krävs är att den dator som skrivaren är kopplad till (via USB eller LPT/Parallell) är igång när man försöker få åtkomst till skrivaren. Det är faktiskt det enda kravet. Det bästa med det är att det då lämpar sig alldeles utmärkt om man har en egen server där hemma som står och snurrar i ett hörn.

Jag kommer gå igenom hur man gör detta i Windows XP (engelsk version) men det är nog ungefär likadant i Windows Vista och kanske möjligtvis Windows 98.

Krav
  • En skrivare med USB- eller LPT kontakt.
  • En dator som är igång hela tiden.
  • Skrivaren måste installeras och kopplas till den datorn som står på hela tiden.
Att tänka på innan ni börjar
Ni måste tillåta Windows Fildelning i Brandväggen om detta ska fungera. Detta alternativ är alltid blockerat som standard av Microsoft av säkerhetsskäl.

Steg 1 :: Dela ut skrivaren i nätverket
- Det första vi måste göra är att dela ut skrivaren i nätverket innan vi kan använda den. Det gör vi genom att i Windows XP öppna "Printers and faxes" på startmenyn. Om ni inte hittar den finns den tillgänglig i "Control Panel", också på startmenyn. I kategorivyn öppnar ni "Printers and Other Hardware" och sedan "Printers and Faxes". I det klassiska läget letar ni bara upp ikonen "Printers and Faxes" och dubbelklickar på den.
- Högerklicka sedan på den skrivarikon som hör till den skrivare ni vill dela ut och välj "Properties".
- På fliken "Sharing" kryssar ni för rutan "Share this printer".
- I textfältet "Share name:" skriver ni vad ni vill att skrivaren ska heta på nätverket. Välj helst ett namn på max 8 tecken men det går att använda fler om man vill, men det är inte rekommenderat.
- Klicka sedan på "OK" och stäng alla fönster.

Nu har ni delat ut er skrivare i nätverket.

Steg 2 :: Lägga till skrivare
- Nu ska vi lägga till skrivaren som en enhet på en dator på nätverket som är ansluten via datorn som står på hela tiden (vi kallar datorn för server i fortsättningen). Ett enkelt sätt man kan testa detta på om man har kontakt innan man börjar är att använda kommandot ping i kommandotolken i Windows. Pinga servern och se om ni får svar. Får ni ett till fyra så kallade "reply" meddelanden är det ok och vi kan börja försöka lägga till skrivaren.
- Om ni förflyttar er till samma fönster igen där vi hade ikonerna för skrivare på datorn ("Printers and Faxes") så ska ni se en länk eller ikon som heter "Add printer" eller "Add a printer". Klicka på den för att starta en guide.
- Klicka på "Next".
- Kryssa för att vi vill lägga till "A network printer, or a printer attached to another computer".
- Klicka på "Next".
- Kryssa för rutan "Connect to this printer (or browse ...)".
- I textfältet "Name:" skriver ni nu "\\ip_på_server_eller_serverns_namn_här\namnet_på_skrivaren_från_steg_1_här".
Exempel: \\familjenserver\HPDeskjetPrinter
- Klicka på "Next".
- Tryck på "OK" om det kommer upp en popup-ruta.
- Kryssa för rutan "yes" om ni vill använda skrivaren som standard skrivare och klicka sedan på "Next".
- Om det lyckades kommer ni nu få upp en ruta med information om skrivaren som är utdelad på nätverket. Då är det bara att klicka på "Finish" och ni är klara.

Steg 3 :: Verifiera installationen
- Nu borde det komma en ikon till i rutan för "Printers and Faxes".
- Högerklicka på skrivarikonen och välj "Properties".
- Ni bör nu se några egenskaper för skrivaren.

Steg 4 :: Testa skrivaren
Öppna nu Microsoft Word, Open Office, Wordpad, Anteckningar eller någon annan textredigerare på den dator som är ansluten till servern via nätverket, som alltså inte fysiskt kopplad till skrivaren. Testa skriv ett stycke och lägg gärna till en bild. Testa nu skriva ut den, vanligen med menyn "File > Print" och tryck på "Print" eller tangentbordskombinationen CTRL+P.

Om ni får en vacker utskrift i färg eller i svartvit så vet ni att det fungerar som det ska. Glöm inte att servern måste vara påslagen för att det ska gå att skriva ut.

Tillägg 29/12-07
Detta sättet jag har beskrivit i artikeln är effektivt om man har en gammal dator där hemma. Man behöver då alltså inte köpa en skrivare med nätverksfunktioner för en extra tusenlapp. Visst att det är smidigare med en nätverksskrivare redan från början som fungerar utan krångel och inställningar men gillar man att trixa lite med tekniken i hemmet (eller på jobbet) tycker jag man ska ta ett sätt fungerar utan att betala extra. Jag gissar att minst hälften av er som läser detta har minst två datorer hemma, kanske t.o.m. en gammal dator som ingen använder (Win95, Win98, gammal WinXP ...), kopplade i ett nätverk, plus en skrivare kopplad till en dator för utskrifter för jobbet, skolarbete, inbjudningskort med mera. Då har ni redan det som krävs.

Tillägg 29/1-08
Det finns även något smart som kallas för skrivarservrar. Det är små dosor som nu även finns i trådlöst format där man kopplar skrivaren via USB och sedan installerar man den och använder den över nätverket trådlöst. Då behöver man ingen riktig server stående och man kan placera skrivaren var man vill i byggnaden. Själv har jag aldrig testat detta alternativ men har bara läst om det. Jag nämner här tre olika skrivarservrar som ni kan kolla upp om ni är intresserade. Linksys WPS54G, Netgear WGPS606 och D-Link DP-G310.

Lycka till med utdelningen av skrivaren i nätverket.

20 december, 2007

Webdesign: Testa färger utan att behöva uppdatera er hemsida

Testa färger On-the-Fly
Jag har hittat en sida på Internet som låter er göra ändringar till text- och bakgrundsfärg via Javascript och se resultatet direkt på hemsidan. Då är det mycket enklare för er när ni designar en sida men inte har tid att uppdatera (eller ladda upp till FTP) om och om igen.

Länken till online-text-bakgrund-färg-ändring är här

PHP: Bästa programmeringsspråket

Grattis PHP
Jag har nu officielt valt PHP som mitt favorit programmeringsspråk, speciellt version 5. Det får även mina lovord vilka lyder:
"PHP är enligt mig ett flexibelt programmeringsspråk som är kraftfullt, enkelt, effektivt, gratis och populärt."
Det får utmärkelsen eftersom jag har använt det ett bra tag (inte tillräckligt) och redan fastnat för det framför andra testade så som ASP och Java (ville även testa Ruby men har inte tid). Det finns ett nästan oändligt community (ursäkta slanget men tycker det passar in) på Internet och dokumentationen är superbra och mycket väl utformad. Det finns även flera miljoner olika exempel på kod skriven i PHP om man vill komma igång snabbt om man är nybörjare eller om man bra vill lära sig något nytt. Nämnde jag att PHP även är utvecklat under öppen källkod vilket betyder att vem som helst kan modifiera koden för hur PHP är uppbyggt, för personligt bruk. En stor fördel är att PHP är oberoende av plattform (operativsystem) och att man med en modul kan få PHP att även skapa fönsterbaserade program. Det är alltså inte längre endast för webben som det var ursprungligen. Jämför detta med Java.

En sökning på Google efter frasen "programming php" gav cirka 10½ miljoner sökresultat. Jämförde även detta med några andra programmeringsspråk. Jämförelser kan ni se i tabellen här nedanför.







TypTräffar
Java11,500,000
PHP10,600,000
C21,100,000
ASP50,000,000
Visual Basic~2,300,000

PHP kom på 4:e plats när jag utförde några sökningar baserat på några av de programmeringsspråk jag har testat förut. Java som var en av jämförelserna finns både som server version (JSP) och som vanliga körbara program (Java). Här har jag bara tittat på JSP-kod och exempel på Internet men aldrig testat det. Däremot har jag gått en kurs i Java så jag vet vad man kan åstadkomma med grundläggande kunskaper.

Testet innehöll följande
Redan version 4 av PHP var populär men när version 5 släpptes för några år sedan ökade intresset stort då stöd för bättre objektorienterad programmering och annat smått och gott lades till. Jämförelser har som jag nämnt gjorts mot exempelvis Java, som är helt objektorienterat och andra programmeringsspråk som t.ex ASP som är en Microsoft utveckling under låst (ej öppen) källkod. Jag har också tagit reda på hur lätt det är att lära sig koda i de valda programmeringsspråket utan förkunskaper inom programmering. Detta genom att fråga runt lite (min bror och andra) och försöka komma ihåg mina gamla erfarenheter och lärdomar. En kontroll om koden kan liknas med kod som körs i en motsatt miljö har gjorts för att försöka fastställa hur enkelt det är att porta programmeringsspråken till andra miljöer (t.ex från server-baserad till program-baserad eller tvärtom). Jag har även tänkt igenom noga hur och varför jag har fastnat för just PHP och inte de andra, inklusive eventuella fördelar och nackdelar. Några sista faktorer jag har kollat upp är hur populärt och omtalat ett programmeringsspråk är, samt vad man kan åstadkomma (grundläggande krav).

Resultat (kort)
PHP fick fler poäng än de andra efter mina jämförelser men är inte populärast för det. Huvudsaken är att det är enkelt att lära sig men det finns några småsaker som kan vara lite svåra att förstå. Man kan till exempel manipulera bilder enkelt med GD-biblioteket eller ImageMagick, koppla upp sig mot de flesta databaser via ett smidigt gränssnitt, hantera data från formulär och filer, hantering av XML och mycket mer. Man behöver inte kunna och förstå vad objektorientering är för något vilket kan vara jobbigt och svårt för många att lära sig till en början. Detta är bra om man jämför med till exempel JSP (server-baserad Java) där största delen (nästan allt) hänger på att man kan det, och viss ASP-kod där det existerar lite här och där. Man kanske inte får lika strukturerad kod men det lär man sig med tiden. Ett bra exempel på att PHP är enkelt att lära sig är att jag inte hade alltför svårt att lära mig det jämfört med Java där jag faktiskt gav upp efter att ha försökt gå efter en bok. I Java är det för mycket snack om klasser och objekt vilket gör det lite rörigare. Min bror på 12 år har heller inte haft några svårigheter med PHP men jag ser hans begränsningar och vad han har svårt att lära sig.

Att skapa en klient-server baserad version med Sockets i PHP var inte alls så svårt som jag trodde. I Visual Basic (6.0) är det också väldigt enkelt och lämpar sig nog mest för den absoluta noob..., eh förlåt, nybörjaren inom Sockets.

Ett plus i kanten är att det går att skapa grafiska applikationer i Windows/Linux/Mac med tillägget/modulen PHP-Gtk. Se gtk.php.net för mera information om tillägget.

Motivering
"PHP är enligt mig ett flexibelt programmeringsspråk som är kraftfullt, enkelt, effektivt, gratis och populärt."

Slutord
Jag kommer nog aldrig att lämna PHP. Och om jag är tvungen att lära mig något annat väljer jag helst Perl eller C (kanske C++) som liknar PHP väldigt mycket. Så vad tycker jag att ni ska göra nu? Jo ni ska lära er PHP eller åtminstone läsa lite om det på Wikipedia. Kan ni redan PHP får jag gratulera er som använder det helt klart bästa programmeringsspråket enligt mig själv.

18 december, 2007

Övrigt: Vad är lägsta-bud auktion för något

Förord
För eventuella oklarheter - platsar denna artikeln på min blogg? Naturligtvis! Det handlar om IT och om hemsidor som driver tjänster via SMS för att tjäna pengar. Det är inte något nytt men det är ett hett ämne bland de som vill tjäna pengar och hos kunderna som använder tjänsterna som antingen vill håva in något dyrt för en billig penning eller hos de som blir lurade. Det jag kommer tala om kallas för lägsta-bud auktioner - ett hett ämne på webben för att nästan få prylar gratis.

Introduktion
Lägsta-bud auktioner har funnits ett bra tag och fungerar helt motsatt jämfört med en riktig auktion där högsta budet tar hem varan. Här är det istället det lägsta men unika budet som tar hem varan. Det fanns i stor utsträckning runt om i landet men några av aktörerna har "flytt" till England istället för att undvika de lotterilagar satta av Lotteriinspektionen här i Sverige. De anser att lägsta-bud auktioner bör klassas som lotteri eftersom det nästan bara är slumpen som avgör vem som vinner budgivningen. Har man då inte tillstånd är det olagligt att driva verksamheten.

Djupdykning (men inte till botten)
Det finns några få aktörer som hävdar att de inte bedriver ett "lotteri" eftersom kunderna måste svara på frågor innan budet får läggas. Man måste då svara rätt och vara lägst samt unik för att ta hem budgivningen. Alla andra aktörer är oklara om huruvida de bedriver auktionerna för att lura folk och tjäna pengar eller om det är ärliga och faktiskt skickar ut varorna som blivit vunna. Det är mycket svårt att ta reda på men ett exempel är bidme.se som det sägs aldrig har lämnat ut några varor till de som vunnit budgivningen. En tråd på Flashback forumet bekräftar även att det har förekommit fusk och bluff. Det har även tagits upp av nyhetsprogrammet SVT Rapport.

Fusk?
Det har rapporterats att folk har lagt bud, haft det lägsta unika budet vid budgivningens slut, men inte fått någon vara. Jag fattar inte hur man kan sjunka så lågt att man själv lägger bud på den egna sajten med bud som inte ens behöver betalas bara för att själv få varorna. Det räknas som bedrägeri och är alltså inte så kul om någon kommer på det. Det är synd att inte fler har uppmärksammat detta och lärt sig att fusk verkligen förekommer.

Jag tycker det är synd att vi kunder (konsumenter) blir lurade av folk som bara vill tjäna pengar. Det gör bara folk ännu argare. Det värsta är ju att det inte är så många myndigheter som tar tag i detta (eller över huvudtaget inte kan ta tag i detta). Vi blir lidande av att det blir allt enklare att göra lån och använda tjänster på Internet med SMS. Vi lever i teknikens era och mer och mer blir bara ännu mer lättillgängligt över Internet. Vi måste börja se oss för när vi rör oss bland olika områden inom IT-världen för det finns bluffmakare och crackers överallt.

Hur har lägsta-bud auktioner lyckats så bra med att dra till sig kunder?
Auktionerna lockar med nya och dyra, oftast tekniska prylar och resor, för att få fler kunder. När en kund väl har letat sig fram till den vara han eller hon vill vara med och bjuda på räcker det med ett SMS som kostar mellan 5-20kr + ev. operatörsavgift att skicka. Det gör det hela mycket enklare och smidigare eftersom du bara behöver en mobiltelefon för att ha möjlighet att delta i budgivningen. Flera aktörer lockar även med konton som gör att man får N antal bud som är gratis. Det betyder att kunder kan registrera sig, sätta in pengar och få rabbatt. Det är lite lurigt om ni frågar mig.

Scenario
Tänk själva hur det går till bakom scenen. En ny "häftig" vara släpps för budgivning och cirka 600 bud måste läggas innan den stängs ner. Om varje SMS kostar 20kr är den totala inkomsten först 12000kr. Sedan räknas ungefär 1/4 (eller mer) bort som avgift till de som har hand om SMS-tjänsten, samt telebolaget). Då är vi nere på 9000kr. Tänk då om varan som ligger ute för budgivning är värd cirka 6500kr. Då har de 2500kr över till frakt och eventuella driftkostnader för servrar med mera. Säg då på ett ungefär att aktören går med 1700kr (cirka +15% om jag räknat rätt) i vinst för bara denna vara. Då kan ni väl tänka er hur mycket pengar man kan tjäna på detta.

De som fuskar inom detta säger vi går med 100% vinst räknat med alla inkomster från SMS-buden för varje vara som avslutas. Detta eftersom de antagligen inte köper in några varor för auktion. Det är en hel del pengar.

Framtiden
Detta har fått mig att tänka till. Man kanske skulle ta och sätta upp en egen lägsta-bud auktion som liknar de som redan existerar men man lägger till privata registreringar och frågesporter med mera för att göra det helt lagligt. Huvudsyftet är att verkligen vara schysst och ha god support för de som vill testa på det hela. Visst att man kanske inte måste gå med så mycket i vinst men då tycker jag att man borde hitta på något som gör det ännu mer positivt för kunder (för det mesta privatpersoner) att tjäna på det. Om man har en säker tjänst som dessutom även ligger i Sverige ökar chanserna för att fler folk dras dit och man kan sänka kostnaderna för SMS-buden. Alla som vunnit får skicka in en bild när de mottagit varan och får också gärna skriva vad de tycker om tjänsten. Man kan även göra så att en viss procent av all vinst går till gratis utdelning av varor utan att man behöver lägga ett bud. Då fungerar det för båda parter och förhoppningsvis blir alla nöjda.

Tills vidare tycker jag att ni inte ska lita på någon aktör så vida ni inte känner någon eller några som kan bekräfta att de verkligen har fått en vara efter en vinnande lägsta-bud auktion. Lägsta-bud auktionerna kommer inte försvinna så fort och det kommer alltid finnas någon där ute som vill tjäna pengar på oss vanliga människor.

Källor
www.svt.se
www.flashback.info

15 december, 2007

Cisco: Beslut om att inte lägga upp svar

Jag har i ett tidigare blogginlägg sagt att jag tänkt publicera de svar jag använt för modulerna i Cisco CCNA (1-4) för undervisningssyfte. Även om jag inte haft alla rätt har det gått bra, men jag väljer ändå att inte publicera svaren. Min motivering är: Cisco kommer ändå byta ut svaren så småning om så jag tar mig inte tid att publicera dem när det redan finns så många andra sidor på nätet som publicerar dem. Modultesten är ändå bara till för självstudier för att man senare ska klara av Final Exam.

Om någon fortfarande vill ha de svar jag har använt för modulerna kan ni kontakta mig för en betald lösning. Detta tror jag inte är så populärt så jag lämnar detta område för den här gången tills någon är intresserad.

Kontaktuppgifter är: waschman at gmail dot com

12 december, 2007

PHP-Gtk2: Grafiska applikationer i PHP

Förord
Detta är bara början för den artikelserie jag kommer skriva så småning om om tillägget Gtk till PHP, även i dagsläget känt som PHP-Gtk2. Någon gång nu efter jul har jag planerat att skriva den första riktiga delen i serien. Även om jag har skrivit lite kort om PHP-Gtk2 innan så är det efter jul (början 2008) som det kommer igång. Allt hänger på hur mycket jag har att göra i skolan och mina projket på fritiden.

Varför jag vill skriva serien
Jag vill skriva några artiklar om PHP-Gtk2 eftersom det ännu inte finns så värst många på svenska. Har noterat någon enskild text om det i tidningen Datormagazin men jag vill rikta mig lite mer åt nybörjare, alltså från grunden.

Vad man bör kunna för att hänga med
Man bör vara god vän med skriptspråket PHP som används på serversidan i en webbapplikation eller skript. Ni som har programmerat i Visual Basic förut kommer känna igen vissa egenskaper, så som fönster, formulär, knappar, textrutor, bilder, menyer med mera. Men nu är saken den att man inte ska behöva veta något om detta för att ha möjlighet att lära sig PHP-Gtk2 så därför kommer jag även tala om hur något speciellt fungerar och vilka riktlinjer som finns när man utvecklar och designar grafiska applikationer.

Förberedelser
Ni kan söka efter PHP-Gtk2 på exempelvis Google och ta reda på lite vad som finns, program, utvecklingsmiljöer för PHP, diskussionsforum och liknande. Då underlättar det senare när ni börjar följa artikelserien. Redan nu kan jag rekommendera att ni tar reda på hur man installerar och använder Glade version 3 som är en RAD ("Rapid Application Development") för till exempel PHP-Gtk2. Gnope är ett paket för Windows som innehåller alla bibliotek och konfigurationsfiler som behövs för att komma igång. Annars kan man besöka den officiella hemsidan gtk.php.net och ladda ner senaste versionen (version 2 beta rekommenderas).

Min erfarenhet av PHP-Gtk2
Jag har programmerat i PHP sedan gymnasiet och började med PHP-Gtk2 lite smått hösten 2006. Jag har hängt med under utvecklingen och lärt mig vad man kan göra och vad man inte bör göra samt läst lite artiklar som beskriver vissa problem och funderingar som kan uppstå när man utvecklar i just version 1 och 2 - skillnader o.s.v. Detta betyder dock inte att jag är expert på ämnet utan kan typ bara grunderna. Det är också därför jag har valt att skriva en artikelserie - för att lära mig mera

Vad händer nu då?
Nu får ni vänta tills jag skrivit klart första delen i artikelserien om PHP-Gtk2 för nybörjare.

11 december, 2007

Teknik: XPango delar ut gratis iPod, Wii och Xbox 360

-- Posten som låg här innan har tagits bort --

Uppdaterat:
Varför har jag tagit bort denna post? Jo därför att även fast Xpando verkligen fungerar så är det otroligt svårt att värva kunder. Jag har märkt efter att ha läst igenom deras avtal mycket noggrannare har jag upptäckt att om man värvar en person måste han/hon även registrera sig för en av tjänsterna som erbjuds via Xpando. Detta brukar kostar pengar men det är först efter att en registrering har gjorts som personen räknas som en korrekt värvad Xpango kund. Det är först då antalet uppdateras med +1 och så fortsätter det ända tills man når gränsen för sin utvalda vara.

Hur ni verkligen kan lyckas om ni nu känner för det: jag vet att en av tjänsterna som er refererade kund måste anmäla sig till är en poker sajt. Såvida ni inte har cirka 20 kompisar som vill anmäla sig till pokersajten inom en snar framtid ungefär samtidigt så får ni nog det svårt attå några som helst poäng.

Xpango tjänar på detta eftersom de vet att folk kommer klicka och registrera sig men oftast inte registrera sig på en av alla de tjänster som erbjuds (exv. en poker sajt). Xpango får in tusentals besökare och reklamen de visar med drar troligtvis in väldigt mycket pengar på grund av det enorma besökarantalet som dras till sajten.

Jag har nu själv redan avregistrerat mig från Xpango och tänker inte fortsätta med detta trams. Det är bara företagen bakom sådant här som tjänar pengar och de lockar med "gratis" saker. Visst att sakerna är gratis men man får gå igenom en hel del för att ens få en av de produkter man har valt.

Till alla er som läser detta hänvisar jag gärna till mina andra IT-relaterade artiklar som publiceras här på bloggen vid jämna mellanrum.

Välkomna till bloggen

Välkomna ska ni vara kära besökare. Jag skriver om IT för att det är kul och för att jag vill dela med mig av information och kunskap. Jag försöker hålla bloggen så kategoriserad som möjligt för att ni enklare ska hitta intressanta länkar och artiklar.